Opladen elektrische auto’s via inductie; taxistandplaats 2.0

Gepubliceerd op 27-04-2011 om 13:46
GreenCab, elektrische taxi

Siemens en BMW hebben een testauto gemaakt die inductief geladen kan worden. Ze gaan hiermee in Berlijn experimenteren. Daartoe komt een inductief oplaadpunt met 3,6 kW vermogen, net zoveel als een normaal stopcontact levert.

In het wegdek van een parkeerplaats wordt een inductiespoel geplaatst, aangesloten op het normale stroomnet.
 Dat zou bijvoorbeeld al goed kunnen werken bij een taxistandplaats, zegt Siemens.

Inductief laden

Een voor inductief laden voorbereide BMW draagt een tweede inductiespoel onder de auto. Parkeert hij boven de spoel in het wegdek, dan zal via magnetische weg laadstroom door de spoel in de auto gaan lopen. Er is geen kabel of stekker nodig.

Als een elektrische taxi even parkeert, begint de accu automatisch op te laden als er een spoel ligt. De chauffeur hoeft verder niets te doen. Hij kan ook zo weer weg als zich een klant aandient.
 Snel gaat dat nog niet vanwege het beperkte laadvermogen. Een lege accu volledig opladen zal net als thuis zeven tot acht uur stilstaan boven de spoel vergen.

Rendement

De spoelen in auto en wegdek moeten binnen 8 tot 15 cm afstand van elkaar komen. De stroomoverdracht zou ruim 90 % rendement hebben, niet veel slechter dan opladen per kabel. Maar de praktijk moet uitwijzen of dit rendement echt gehaald wordt.
 In elk geval is het duurder om een spoel in de weg te leggen, dan een laadpaal te plaatsen, zo schrijft AMT.

Reageer ook

Nog maximaal tekens.

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Meer nieuws

Gratis nieuwsbrief

Partners

Taxi cao-vragen?

Mag ik altijd zelf bepalen of ik mijn vakantie-uren in tijd of geld krijg?
Nee, dat mag niet. Toen je begon met werken bij je werkgever, is je uitgelegd hoe het verlof is geregeld. De meest fulltimers en parttimers krijgen verlof in uren. Die hebben dus een vakantiekaart. De meeste MUP-ers krijgen hun verlof uitbetaald in geld.
powered by AxiTaxi

Poll

In mijn regio zijn veel illegale snorders actief.

Facebook

Twitter

1.613 followers
Volg ons op Twitter