Chauffeur achter stuur

Taxitarieven met nieuwe index zeer beperkt omhoog

Bron: ANP

Voor de indexering van de tarieven voor straattaxivervoer wordt per 1 januari 2017 de Landelijke Tarievenindex gebruikt, en niet langer de samengestelde OV-index. De meeste bedragen gaan iets omhoog. De komende tijd vindt een online consultatie plaats over het voornemen om de nieuwe index te hanteren. 

De maximumtarieven voor de opstapmarkt worden jaarlijks geïndexeerd. Sinds 2013 werd daarvoor gebruik gemaakt van de samengestelde OV-index, zodat de prijzen voor taxivervoer optimaal aansluiten bij die voor het openbaar vervoer. Voor het OV is men inmiddels echter overgestapt op de Landelijke Tarievenindex (LTI) en per 1 januari 2017 zal dat ook voor de taxitarieven gebeuren.

Tarief per uur

De LTI-index kent drie componenten: de loonvoet en de Consumentenprijsindex van het Centraal Planbureau en de energiekosten van het CBS. Voor 2017 komt de index op 0,38 procent uit. Twee maximumtarieven voor de opstapmarkt veranderen niet: dat van 0,36 euro per minuut voor reguliere taxi’s en 0,41 euro per minuut voor voertuigen met plaats voor vijf tot acht personen en voor rolstoelbussen.

Het vaste bedrag verandert van 2,97 naar 2,98 euro, het maximale bedrag per kilometer gaat van 2,18 naar 2,19 euro. Voor vervoer van vijf tot acht personen en rolstoelvervoer gaat het vaste bedrag met twee cent omhoog naar 6,06 euro, het bedrag per kilometer stijgt met één cent tot 2,76 euro. Het tarief per uur is nu nog ten hoogste 40,93 euro; dat wordt 41,09 euro.

Reacties indienen

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu geeft aan dat verschillende doelgroepen de gevolgen van de keuze voor een andere indexering zullen. Het gaat dan om chauffeurs, ondernemers, burgers en de instanties die handhaven op de toepassing van de tarieven. Zij worden middels een online consultatie geïnformeerd en geraadpleegd over de nieuwe indexering. Reacties kunnen tot en met 18 november worden ingediend. Waar nodig en mogelijk zal op basis daarvan de regelgeving worden aangepast.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.