inspectie, ILT, auto

Negen snorders aangehouden in Eindhoven

Bron: ILT

Bij controles op illegaal taxivervoer in Eindhoven zijn afgelopen weekend negen snorders aangehouden door ILT en politie. Tegen deze personen is proces-verbaal opgemaakt. Bovendien wordt hen een last onder dwangsom opgelegd, waardoor ze bij een volgende overtreding een bedrag van 10.000 euro moeten betalen.

De controles werden in de nacht van zaterdag op zondag uitgevoerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de politie. De acties waren gericht op illegaal taxivervoer en dat bleek niet onnodig, gezien de negen aangehouden snorders. De ILT maakt tegen deze mensen proces-verbaal op. Daarvan kan de boete oplopen tot maximaal 4.300 euro. Ook krijgen ze een last onder dwangsom van 10.000 euro. Dat bedrag wordt geïnd als de snorder in kwestie nóg een keer wordt betrapt. Als dat meerdere keren gebeurt, kan het bedrag oplopen tot maximaal 40.000 euro. Verder riskeert de persoon die illegaal taxivervoer blijft aanbieden een strafblad en inbeslagname van zijn voertuig.

Oneerlijke concurrentie

Deze illegale chauffeurs bieden taxiritten aan zonder te beschikken over wettelijk verplichte zaken als een chauffeurskaart, een boordcomputer of een voor personenvervoer gekeurde auto met blauw kenteken. Vaak spreken ze mensen aan op drukke locaties, zoals stations of in uitgaansgebieden. Zij zijn doorgaans vooral in de weekenden actief, of met evenementen zoals op dit moment carnaval

Voor de legale chauffeurs betekenen de snorders oneerlijke concurrentie, omdat ze vaak onder de reguliere prijzen ritten aanbieden. Zij maken immers niet de kosten om aan alle wettelijke eisen te voldoen en over de verdiensten wordt geen belasting betaald. Voor reizigers is er geen garantie op zaken als een chauffeur met rijbewijs en een gekeurde of verzekerde auto. En als er iets misgaat tijdens de rit, kan er achteraf nergens een klacht worden ingediend.

46 snorders aangehouden

Om die redenen wordt er dus tegen illegaal taxivervoer opgetreden. In 2016 zijn bij controles in hele land door ILT en politie 46 snorders aangehouden. Bij de aanpak van snorders maakt de inspectie gebruik van waarnemingen, meldingen, klachten, deskresearch, internetmonitoring en andere opsporingsmethodieken om de activiteiten in kaart te brengen. Deze waarnemingen kunnen resulteren in diverse acties: van schriftelijke waarschuwingen en informatieverstrekking tot fysieke controles met als gevolg aanhoudingen, inbeslagname van voertuigen en opleggen van hoge boetes zoals nu in Eindhoven is gebeurd.

Lees ook:

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

1 reactie op “Negen snorders aangehouden in Eindhoven”

Sonja Walkows|02.03.17|19:21

Snorren is oneerlijke concurrentie!!!!
En vrijwilligers die ook vervoer aanbieden wat is dat dan?
Hebben geen vergunning, geen chauffeurspas, geen vog, geen geneeskundige verklarin, enz, enz.