Leerlingenvervoer

SP: Geen aanbesteding leerlingenvervoer door inkoopbureau

DEN HAAG – Gemeenten moeten de manier van personenvervoer aanbesteden drastisch wijzigen en niet overlaten aan inkoopbureaus. Daarvoor pleit SP Tweede Kamerlid Paulus Jansen. Voortaan moet vooral gelet worden op continuïteit en kwaliteit.

“De taxibedrijven die inschrijven worden soms zodanig uitgeperst dat ze er na enige tijd de brui aan geven, waarna er opnieuw aanbesteed moet worden”, schrijft Jansen op zijn weblog. “Aanbestedingen draaien vooral om het verlagen van de kosten en niet om het verbeteren van de kwaliteit.”

Jansen pleit ervoor om de verplichte Europese aanbesteding voor doelgroepenvervoer volledig af te schaffen. “De chauffeurs moeten de tijd krijgen om de instellingen en de klanten te leren kennen, ze moeten verstand hebben van veiligheid en EHBO. En bij het leerlingenvervoer is enige pedagogische kennis ook nooit weg. Dat lukt alleen als er geen groot verloop is omdat er zo slecht betaald wordt en als er niet om de paar jaar de hele organisatie weer op zijn kop gaat”

“Het ontbreekt de gemeenten aan kennis, ze laten de aanbesteding vaak organiseren door een inkoopbureau dat alleen maar kijkt naar de prijs. Gevolg: te lange wachttijden, taxi’s die niet komen opdagen, bij leerlingenvervoer te veel leerlingen in de auto waardoor de kinderen veel te lang onderweg zijn.”

De situatie is overigens niet in alle regio’s even slecht: in Rotterdam heeft de regio bij de laatste aanbesteding ook voor 25% de geboden kwaliteit laten meewegen. De RMC, die uiteindelijk het contract gewonnen heeft, had vooraf een wensenonderzoek uitgevoerd onder de klanten. De RMC betaalt zijn personeel ook 5% meer dan de CAO, om daarmee de binding en de kwaliteit te verhogen.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.