Rolstoeltaxi

Forse bezuinigingen lokale overheid op Deeltaxi

STEENBERGEN – Steenbergen gaat fors bezuinigen op de Deeltaxi. Door afschaffing van het voordelige ouderentarief en het aanscherpen van de Wmo-indicatie wil de West-Brabantse gemeente flink snijden in de kosten. Dat maakte de Steenbergse CDA-wethouder Cor van Geel deze week bekend in de raadscommissie Mens en Maatschappij.

Er zijn nu drie tarieven voor de Deeltaxi die door gemeenten en provincie worden gesubsidieerd: een tarief voor Wmo-gerechtigden, een voor ouderen en een tarief voor vrije reizigers. ,,Maar de provincie zet de subsidie voor ouderen stop. Daardoor zijn er in de toekomst nog maar twee gesubsidieerde tarieven”, zegt Van Geel in dagblad BN/DeStem. Steenbergen gaat het verschil niet bijpassen. Daardoor vallen ouderen voortaan onder het tarief voor vrije reizigers.

Ook komt er aanscherping van de Wmo-indicatie met een lichte en zware indicatie. De aanscherping is mogelijk door de opstapplaatsen van bussen aan te passen. Door hogere perrons is het gemakkelijker om in de bus te komen. Nu laten mensen zich direct naar de plaats van bestemming vervoeren. Maar dat gaat veranderen voor Wmo-geïndiceerden die nog in staat zijn om met het openbaar vervoer te reizen.

De taxi brengt ze dan alleen nog maar van en naar het busstation. Het effect is dat er minder grote afstanden met de Deeltaxi wordt gereisd. De Steenbergse politiek waarschuwt wel voor het te ver doordrijven van de bezuinigingen. Voor dorpen en afgelegen gebieden is de Deeltaxi immers een essentieel onderdeel geworden van het netwerk aan openbaar vervoer.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.