taxibus

Radio: Sociaal Fonds Taxi en KNV over cao en aanbesteding

Er is nog veel mis met de cao-naleving door taxibedrijven, zei Henk van Gelderen, directeur Sociaal Fonds Taxi dit weekend op Radio 1. En zolang bedrijven die cao niet naleven, is er sprake van oneerlijke concurrentie bij aanbestedingen.

De enige oplossing is dat opdrachtgevers van aanbestedingen letten op de kwaliteit in plaats van de prijs, vindt Hubert Andela van KVN Taxi in dezelfde uitzending. Luister mee.

Luister naar het verslag van Radio 1.

Uit cijfers van het Sociaal Fonds Taxi blijkt dat ruim zestig procent van de ondernemers zich niet aan de cao houdt. Eén op de vijf bedrijven gaat nog een stap verder en pleegt fraude door geen pensioenpremies of sociale lasten af te dragen. Volgens directeur Henk van Gelderen van het fonds, dat is opgericht om toezicht te houden op de naleving van de cao, zijn het zeker niet alleen kleine bedrijven die de boel bedonderen. Ook grote bedrijven met duizend werknemers maken zich schuldig aan deze praktijken.

Uit het nog te publiceren jaarverslag blijkt dat het fonds over het afgelopen jaar voor 2.442.241 euro aan naheffingen heeft opgelegd. Daarnaast is er nog eens voor 103.000 euro aan boetes opgelegd omdat bedrijven weigerden mee te werken aan de controles.

Bij het Sociaal Fonds zijn vooral taxibedrijven aangesloten die groepen vervoeren in opdracht van de overheid. De taxi’s bij de standplaatsen zijn vooral zzp-ers en vallen buiten deze controle. In totaal gaat er jaarlijks zo’n 700 miljoen euro om in deze sector en worden er een miljoen gehandicapten, bejaarden en zieken vervoerd.

Taxiondernemers gebruiken juridisch sluwe trucs om onder de cao uit te komen. Zo zijn er bedrijven die al het personeel in dienst laten gaan van een uitzendbureau dat ze zelf eerder hebben opgezet. Vervolgens ‘huren’ ze hun eigen mensen in. En voor uitzendkrachten hoef je als bedrijf geen pensioenpremie te betalen.

Ook laten bedrijven zichzelf bewust periodiek failliet gaan om vervolgens in een nieuwe bv weer te beginnen. “Ik ken bedrijven die een doorstart, van de doorstart van de doorstart zijn”, zegt bestuurder Remco Mast van FNV Bondgenoten tegen de NOS. “Tien jaar zit ik nu in het taxivervoer en elk jaar is er wel weer een nieuwe truc.”

De bond en de branchevereniging KNV Taxi maken zich erg druk over dit soort praktijken. Sjoemelende bedrijven werken ver onder de prijs en daardoor verpesten ze de markt voor de nette ondernemers. KNV vindt dat de gemeenten en zorgverzekeraars die het vervoer inhuren, medeschuldig zijn aan de situatie.

Volgens KNV kijken gemeenten alleen maar naar de prijs en niet naar de kwaliteit. KNV pleit er daarom voor dat de opdrachtgevers scherper gaan selecteren en vervolgens beter controleren of bedrijven zich wel aan de eisen uit het afgesloten contract houden.

Luister naar het verslag van Radio 1.

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Radio: Sociaal Fonds Taxi en KNV over cao en aanbesteding”

H.van Haren|08.07.10|11:47

Dit soort praktijken moet onmogelijkworden gemaakt en hier heeft de KNV samen met de 2e Kamer een voortrekkersrol in.
Ook zorgverzekeraars en gemeenten, die contracten afsluiten, moeten zich dit aantrekken en deze bedrijven het werken onmogelijk maken.
Het is niet goed voor de branche dat wij het allemaal weten, maar hun geen strobreed in de weg leggen.
De chauffeurs verdienen al zo weinig en dan ook hun pensieon op de tocht zetten en/of hun ziektegeld afnemen als ze ziek zijn, wat de praktijk vaak is bij die bedrijven, vind ik niet kunnen.
Het is mensonterend en zij veroorzaken veel menselijk leed.Het is in mijn ogen crimineel gedrag.
Gr Henny van Haren