taxi, wmo, vervoer, gemeente

West-Friese gemeenten gaan wmo-vervoer zelf aanbesteden

HOORN – Omdat de provincie bezuinigt gaan de West-Friese gemeenten zelf het wmo-vervoer aanbesteden. De provincie Noord-Holland is daarmee straks niet langer de opdrachtgever van het wmo-vervoer. De provinciale bijdrage van 2,5 miljoen euro verdwijnt op termijn.

De afgelopen jaren werd het wmo-vervoer als onderdeel van de ov-taxi door de provincie uitgevoerd.  Mensen met een (lichamelijke) beperking kunnen met een wmo-pasje met de ov-taxi van deur tot deur reizen op kosten van de gemeenten. Deze cliënten van de Wmo kunnen door hun beperking geen gebruik maken van het openbaar vervoer. Voor het vervoer van deze groep mensen ontvangen de gemeenten jaarlijks een bijdrage van de provincie.

Bezuinigen

Ook de komende vier jaar zou de provincie opdrachtgever van het wmo-vervoer blijven. Maar die gaat de komende jaren flink bezuinigen en heeft een streep gehaald door de bijdrage voor het wmo-vervoer. Zij wil wel opdrachtgever blijven maar niet meer de volledige in 2008 overeengekomen vergoeding betalen. De afgelopen weken is er tussen de provincie en de gemeenten intensief onderhandeld. De provincie heeft haar standpunt echter niet gewijzigd.

De West-Friese gemeenten blijven bij hun standpunt ‘wie betaalt bepaalt’. ‘Naast het feit dat wmo-vervoer een verplichting is voor gemeenten, vinden wij het als West-Friese gemeenten erg belangrijk dat het Wmo-vervoer goed geregeld is. Wij betalen het vervoer en willen dus ook bepalen hoe dat er uitziet. Daarom hebben wij besloten het Wmo-vervoer  zelf aan te besteden’, aldus wethouder Peter Westenberg van de gemeente Hoorn, namens de West-Friese gemeenten, in de Hoorngids.

Vanaf halverwege 2011 zal de nieuwe wmo-vervoerder voor de West-Friese gemeenten rijden. De bedoeling is dat voor mensen met een wmo-pasje (zo’n 8000) er niets verandert. Tot die tijd verzorgt de provincie nog het wmo-vervoer via de ov-taxi.

Lees ook: Toekomst OV Taxi in West-Friesland onzeker

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.