rechtbank, taakstraf

Taakstraf voor ex-taxichauffeur na dodelijk ongeval taxibus

ALKMAAR –  De rechtbank in Alkmaar heeft donderdag een voormalige taxichauffeur (67) van Connexxion veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur en twee jaar rijontzegging omdat ze een ernstig ongeluk heeft veroorzaakt. Dat meldt de Telegraaf.

De vrouw uit Schagen veroorzaakte op 12 april een ongeval met een taxibusje voor gehandicapten in haar woonplaats waarbij twee inzittenden om het leven kwamen. Vijf passagiers raakten gewond, van wie twee ernstig.

In het busje van Connexxion zaten mensen die op weg waren naar de dagopvang van zorginstelling Magnushof in Schagen. Het reedt richting Schagen om nog twee mensen op te halen. Het door een 67-jarige vrouw uit Schagen bestuurde busje belandde vlak na een rotonde onderaan een talud naast de weg.

Onderzoek

Onderzoek heeft uitgewezen dat de chauffeur niets heeft gedaan om haar voertuig te corrigeren. Ze heeft niet geremd en niet bijgestuurd. Zelf zegt ze zich niets van het ongeval te kunnen herinneren. Hulpverleners vonden haar na het drama gewond naast de auto, zittend op een boom en totaal verward.

De officier van justitie eiste twee weken geleden een voorwaardelijke celstraf van een half jaar en drie jaar rijontzegging, omdat de chauffeur voldoende aanwijzingen had dat het gevaarlijk kon zijn om te gaan autorijden, maar dat ze desondanks aan het werk was gegaan. Een maand ervoor had zij tijdens een bezoek aan de neuroloog te horen gekregen dat zij mogelijk lijdt aan een vorm van epilepsie.

Beroepschauffeur

Omdat de specialist echter geen definitieve diagnose kon stellen, kan de vrouw volgens de rechtbank geen verkeersmisdrijf worden verweten. Wel vindt de rechtbank dat de vrouw als beroepschauffeur geen genoegen had mogen nemen met de antwoorden van de neuroloog. Juist vanwege haar functie had zij moeten doorvragen, ook al omdat de specialist tijdens de consulten had aangegeven dat zij in het geval van epilepsie niet zou mogen autorijden.

Het rijbewijs van de vrouw is inmiddels ingenomen. De vrouw gaf twee weken geleden al aan onder de huidige omstandigheden niet meer achter het stuur te kruipen.

Lees ook: Doden en gewonden bij ongeluk taxibusje

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.