leerlingenvervoer, school

Onrust Utrechtse Heuvelrug bezuiniging leerlingenvervoer

HEUVELRUG – De aangekondigde bezuiniging op het leerlingenvervoer leidt tot verontwaardigde ouders in de Utrechtse Heuvelrug. Vanaf augustus volgend jaar mogen 50 kinderen niet meer met een taxibusje naar school omdat ze in een andere gemeente speciaal basisonderwijs volgen. Wethouder Elisabeth van Oostrum (D66) denkt hiermee € 75.000,- te kunnen besparen.

“Ik moet maar zien hoe mijn kind volgend jaar naar school komt” constateert een moeder mét baan, maar zonder auto in Nieuwsblad De Kaap.nl. “We zijn werkende mensen en ons kind kan niet alleen naar school”, aldus een ander. Een vader uit het buitengebied heeft wel de beschikking over een auto, maar vreest dat hij door de maatregel elke dag uren kwijt is aan het halen en brengen van zijn kinderen.

Bus en trein

Sommige kinderen uit de Utrechtse Heuvelrug gaan naar een school in Ede. Met bus en trein zijn die leerlingen heen en terug drie uur onderweg. “Met zo’n wereldreis worden kwetsbare kinderen overvraagd”, weten de ouders.

“Maar als de nood hoog is, word je vanzelf creatief”, zo reageerde de wethouder volgens De Kaap. “Misschien kunt u toch wel iemand vinden, die uw kinderen naar school wil begeleiden.” Van Oostrum proeft de onrust, maar houdt onverkort vast aan de aangekondigde maatregel.

Extra bezuiniging

Bovendien kondigde ze een bezuiniging aan op het vervoer voor een andere categorie leerlingen, namelijk kinderen met een handicap of chronische ziekte. Bij de komende aanbesteding wil het college ook voor die groep snijden in het budget. De onrust onder ouders en scholen is intussen overgeslagen naar de politiek.

Het bezuinigingsplan zou op 9 december in de gemeenteraad aan de orde komen, maar de raadscommissie Samenleving heeft het voorstel geblokkeerd.

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Onrust Utrechtse Heuvelrug bezuiniging leerlingenvervoer”

C Bloemen|27.11.10|10:35

Waarom gaan de kinderen niet naar een lokale school?
Kan me niet voorstellen dat al deze 50 kinderen speciaal onderwijs volgen.