schoolvervoer, taxi, leerlingenvervoer

Stevige kritiek op bezuiniging leerlingenvervoer Eindhoven

Er bestaat forse kritiek op de gemeente Eindhoven vanwege de aangekondigde bezuinigingen op het leerlingenvervoer. Voortaan worden alleen leerlingen die verder dan 6 kilometer van school wonen per taxi opgehaald en thuisgebracht.

“Wat hebben de ouders van kinderen met een geestelijke en/of lichamelijke handicap bijvoorbeeld voor keuze als de gemeente besluit om de vergoeding voor het leerlingenvervoer terug te draaien?”, vraagt de regionale krant Eindhovens Dagblad zich af.

Speciaal onderwijs

“Hun kind dichterbij huis naar school laten gaan is geen optie. Zij hebben immers juist voor speciaal onderwijs gekozen omdat hun kind daar met een gericht programma en aangepaste begeleiding het beste tot zijn recht komt.”

“Het kind zelf naar school brengen en ook weer ophalen is ook lang niet altijd mogelijk. En kinderen met een handicap zelfstandig naar school laten gaan – te voet, per fiets of met het openbaar vervoer – is ook niet verantwoord.

Gehandicapte kinderen

”

De ouders van honderden gehandicapte kinderen – 190 in Helmond en 300 in Eindhoven – dreigen het slachtoffer te worden van bezuinigingen op het leerlingenvervoer. Tot een afstand van zes kilometer vervalt de vergoeding.

Volgens wethouder Lenie Scholten hanteert Eindhoven daarmee – net als Helmond overigens – de landelijke norm van de VNG en zou je dus kunnen zeggen dat de gemeente ‘te royaal’ is geweest.

Gemeente

“Je zou ook kunnen zeggen dat de gemeente in de toekomst niet meer doet dan wat ze moet doen. Het minimale dus”, vindt het ED.

“In een nog altijd rijk land – ondanks de recessie – kun je niet gauw ‘te royaal’ zijn ten opzichte van kinderen die het wat minder goed hebben getroffen”, vindt de redactie.

Auteur: Bart Pals

5 reacties op “Stevige kritiek op bezuiniging leerlingenvervoer Eindhoven”

Henk Groenen|27.01.11|13:26

Voor de goede orde, er moet gewerkt worden aan de kwaliteit van het vervoer van deze kinderen en niet aan de kwantiteit. Indien het betekent dat door deze maatregel de overgebleven kinderen met meer kwaliteit vervoerd kunnen worden is dat een vooruitgang.

Henk|27.01.11|13:53

Het lijkt mij dat het niet overbodig is om met name de kinderen die dicht bij een school wonen door de ouders zelf weg te laten brengen. Dan kunnen de andere kinderen een beter behandeling krijgen die ze verdienen. Zo slaan we twee vliegen in één klap.
En wellicht nog belangrijker er kan geld naar opleidingen bestemd om de chauffeur beter in te laten spelen op de specifieke van het kind.

jos|22.07.11|22:16

hoe heeft eindhoven en helmond dit kunnen doen over de ruggen van kinderen
hoe hadden ze dit gedacht om dit probleem op te kossen
en waarom laten ze de ouders in de kou staan
hoe moeten deze kinderen dan naar shool toe ze gaan toch niet voor niks naar zo’n school
en worden toch nie voor niks opgehaald met een busje
ik snap nederland echt niet meer

jose|22.07.11|22:17

laat deze kinderen niet in de kou staan want iedere ouder heeft nu problemen en weten niet meer wat ze moeten regelen hoe ze hn kind naar school krijgen
dus aub kijk nog eens een keer hoe je dit gaat oplossen deze kinderen zit met een groot probleen help ze aub laat deze kinderen niet in de kou staan want hun willen ook optijd op school komen help ze

Lonneke|17.08.11|15:22

Ik heb een bezwaarschrift ingediend bij de gemeente Eindhoven. Mijn aanvraag was afgewezen door een misverstand… Nu kan ik op 29-08 naar een zitting komen, maar op 22-08 begint school weer. Ik heb een partner die al thuis is voor de zorg van de kinderen en ik als moeder verdien de kost. Ik heb een pittige baan van 40 uur per week. Omdat de grens verhoogt is vallen we in eerste instantie buiten de boot. Erg frustrerend als je op 5,8 (!!!) km afstand woont. Ik kan m’n baan straks op gaan zeggen!