regiotaxi, taxi, taxichauffeur

ROCOV negatief over plan nieuw tarief Regiotaxi Utrecht

UTRECHT – Het ROCOV (Regionaal Overleg Consumentenorganisaties Openbaar Vervoer) vindt de voorgestelde tariefsverhoging van 38% voor de Regiotaxi Utrecht buitensporig hoog. Een verhoging gelijk aan de tariefsverhoging van het nationaal vervoersbewijs (NVB) acht het ROCOV acceptabel.

Verder adviseert het ROCOV aan het Bestuur Regio Utrecht (BRU) om een commercieel tarief in rekening te brengen voor 6 en 7 zoneritten en een kortingstarief in te voeren voor vrije reizigers ouder dan 65 jaar. “De tarievenstijging van de regiotaxi moet procentueel niet afwijken van de percentuele stijging van de prijzen van bus en trein”, vindt het ROCOV.

Regiotaxi

In 2010 zouden de tarieven van het NVB met 6.6% moeten stijgen. In verband met de economische crisis heeft de staatssecretaris toentertijd besloten om de stijging van de tarieven te beperken tot 4,3%. De lagere opbrengsten zijn door het ministerie eenmalig gecompenseerd. In 2011 zijn de tarieven gemiddeld met 0,9% gestegen. “In dit licht is de stijging van de prijs van regiotaxi Utrecht met 38% zeer extreem”, aldus ROCOV.

“Het ROCOV begrijpt dat de prijsstijging in de afgelopen jaren nihil is geweest en dat inmiddels dus wordt achtergelopen bij de stijging in kosten. Voor het bevriezen van het tarief zijn door het BRU echter goede redenen aangedragen. Nu compenseren voor de misgelopen inkomsten over de afgelopen jaren is onrecht doen aan deze redenen.”

Commerciële tarief

Het ROCOV kan er wel mee instemmen de niet geïndiceerde vrije reizigers het commerciële tarief te laten betalen, maar maakt daarbij wel de aantekening dat reizigers ouder dan 65 jaar dan een korting zouden moeten krijgen, conform de tarieven van het reguliere openbaar vervoer.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.