Maxime Verhagen, minister

Verhagen: Europese aanbesteding te ingewikkeld en te duur

AMSTERDAM – De huidige ingewikkelde aanbestedingsprocedures kosten teveel geld. Bovendien hebben mkb’ers te weinig kans. Daarom moeten de Europese aanbestedingsregels eerlijker en eenvoudiger worden.

Dat zei minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie donderdag in de openingstoespraak van een conferentie over aanbesteding in Brussel.

Europees aanbesteding

Nationale overheden moeten opdrachten van meer dan 125.000 euro Europees aanbesteden. In de praktijk wordt 17 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van de Europese Unie via aanbesteding uitgegeven. Het contractvervoer in de taxibranche wordt ook grotendeels aanbesteed.

“De kosten van de procedure zijn soms bijna een derde van de waarde van de opdracht zelf. Dat is van de gekke in deze tijd van bezuinigingen”, aldus minister Verhagen. Een versimpeling van de regels zou volgens Verhagen ook mkb’ers een eerlijke kans op opdrachten van de overheid geven, ook over de grens.

Nederland pleit voor het optrekken van de grens voor Europees aanbesteden naar bijvoorbeeld 400.000 euro. Daarnaast zou er minder papierwerk aan te pas moeten komen voor ondernemers.

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Verhagen: Europese aanbesteding te ingewikkeld en te duur”

Sjaak de Wit|11.07.11|00:36

Wat laat gelezen, maar ik ben het daar mee eens !