Staatssecretaris, Veldhuijzen van Zanten, VWS

Minister gaat nieuw contract Valys toch landelijk aanbesteden

DEN HAAG – Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) gaat Valys, het taxivervoer voor ouderen en mensen met een chronische ziekte of handicap, toch openbaar aanbesteden. Het huidige contract eindigt 1 april 2013.

De bewindsvrouw wil eigenlijk dat gemeenten zich ontfermen over dit vervoer, maar vreest dat die er niet op tijd klaar voor zijn. Omdat die wel de tijd moeten hebben om zich daar grondig op voor te bereiden en 2013 al nadert, gaat ze toch aanbesteden.

Bezuinigingen

”Ik heb nu onvoldoende zekerheid dat er op 1 april 2013 een gemeentelijk georganiseerde voorziening is voor de mensen die dit echt nodig zullen hebben”, liet de staatsscretaris maandag de Tweede Kamer weten. Aanbesteden heeft wel een beperking, vindt de staatssecretaris. De bezuinigende Rijksoverheid heeft financieel mogelijk minder te bieden dan de gemeenten.

Om de kosten te drukken, beperkt ze in 2012 het aantal te reizen kilometers met de gewone Valyspas, die nodig is voor dit vervoer, tot 450 in plaats van 750 kilometer. De hoogste pas blijft goed voor 2250 kilometer.

Connexxion

Het Valys-contract met Connexxion is onlangs voor de laatste keer binnen de voorwaarden van het huidige contract verlengd tot 1 april 2013. “Ook na het aflopen van de huidige overeenkomst zal de nieuwe voorziening gerealiseerd moeten worden binnen het huidige financiële kader”, aldus de minister.

Lees ook: VWS: ‘Financiële bovengrens Valys-vervoer per taxi bereikt’

Auteur: Bart Pals

17 reacties op “Minister gaat nieuw contract Valys toch landelijk aanbesteden”

Gerry|08.11.11|20:13

Laat het 750 km blijven!!!! als je kinderen op 125 km afstand wonen is dat al snel op

Theet|09.11.11|21:08

Hallo Gerry.
Dan zul je de kinderen moeten vragen dichter bij U te gaan wonen.
De mate van beperking bepaalt het aantal kilometers en niet waar de kinderen wonen

Anneke|10.11.11|11:18

Hallo Theet,

de Valys km zijn er om je fam te bezoeken en niet om boodschappen te gaan doen .En hoe kun je schrijven dat haar kinderen dan maar dichter bij haar moeten gaan wonen wat een verstand zeg

Herman Meinhardt|10.11.11|11:42

Het is een onzalig idee om bovenregionaal vervoer voor mensen met een beperking door een gemeente te laten regelen. Gemeenten hebben hier geen enkel belang bij. Wat wel zou kunnen, is dat gemeenten de indicatie gaan organiseren, maar dat is wat anders dan de organisatie van de uitvoering.

Henk Schilperoort|10.11.11|13:21

Ik hoop, dat de minister er rekening mee houdt, dat door een beperking aan kilometers van Valys ritten, er ook minder werk in deze brache komt, waardoor meerdere chauffeurs hun banen verliezen. Daar ikzelf als taxichauffeur werkzaam ben bij Connexxion, hoor ik dagelijks mensen klagen hierover. Het leeft daadwerkelijk onder hen. Velen zeggen, het Valys-vervoer dan maar wat duurder te maken, maar blijf van de kilometrage af.

Leny A. Korting|13.11.11|15:21

Het is een erg slecht idee om bovenregionaal vervoer door gemeenten te laten regelen. Het was al een klus om de Regiotaxi een beetje in het goede spoor te krijgen en nu dit weer. Ongelovelijk!!!

Lucas|18.11.11|19:28

Makkelijk denken als je de hele dag in de kamer zit,buget verlaagen, als je zelf genoeg verdient,en niet afhankelijk ben van een Rolstoel,of regiotaxi!!!
Laten ze zelf eens een weekin een rolstoel zetten!!!!!!
Schandalig dat ze met deze mensen zo om gaan,er is ook niemand die de europeese wetgeving kan,voor mensen met een beperking,daar staat in dat iedereen recht heeft op vervoer,en PGB!!!!
Sorry dat ik dit vermeld,denk aan 1940!!,gaan we deze kant op??????

Melanie|29.11.11|16:39

Wat de meeste mensen niet schijnen te weten is dat Valys in het leven geroepen is om de klant van huis naar het dichtstbijzijnde treinstation te brengen en dat dan met de trein de reis vervolgd zou worden om dan vervolgens ook weer met Valys vanaf het treinstation naar de bestemming te worden gebracht. Op die manier heb je ruim voldoende aan 750 km.

Leny A. Korting|30.11.11|15:00

En wat ook deze versobering in km. teweeg brengt, is het feit dat mensen van hun gemeente een 65+ pas krijgen om regionaal te reizen, en dan ook van Valys gebruik kunnen maken terwijl een groot aantal van hen makkelijk met o.v. kan reizen. Hier moet strikter op toegezien worden, lijkt mij.

Guillermo|05.12.11|16:27

ik ben echt niet blij mee dat ze bij valys de kilometers willen
verminderen ik ben een man die niet zelf standig
met het opebaar vervoer kan reizen!

Anne Ellen|05.12.11|16:59

Valys vervoer goede uitkomst voor de ouderen waarbij hun kinderen ver weg wonen
maar liever niet met Connexxion vervoeren daar zijn al veel te veel klachten binnen gekomen
vooral in het noorden van het land waar de ouderen soms wel bijna 5uur in een bus zitten
dit is te gek voor woorden

Anneke|07.12.11|08:58

Het is niet alleen Connexion waar klachten over zijn.Ben zelf taxi chauffeuse geweest nou ik heb mee gemaakt dat er combi werd gereden met schoolvervoer en ZF en Valys klanten in de auto En wat die 5 uren in de bus betreft de mensen moeten veel meer met hun klachten bij Valys aan kloppen en nog beter een brief schrijven met de bon van de taximeter er bij in ,nou dan leren die bedrijven het wel af om zulke dingen te doe boete €15 bij elke keer als ze de fout in gaan

Ellen|08.12.11|22:10

wat een vreselijk idee die kilometer verlaging om zo het nieuwe jaar in te moeten gaan!!.
dan ook nog te bedenken, dat mijn dochter 125km ver van mij vandaan woont en ik zo mijn kleinkinderenveel minder ga zien

rudy|13.12.11|22:24

Waarom maken zij het valys vervoer niet inkomens afhankelijk??
Er zijn nogal wat klanten die makkelijk meer kunnen betalen voor deze ritten dus de km gewoon zo houden maar nogmaals inkomensafhankelijk maken.

rudy

taxichauffeur|12.01.12|06:59

Ik snap een groot deel van de reacties. Wel is het zo dat mensen die absoluut niet met het openbaar vervoer kunnen alsnog in aanmerking kunnen komen voor meer kilometers. Ik ben er van overtuigd dat dit voor een aantal mensen puur luxe vervoer is. Er zijn mensen die niet anders kunnen maar sommigen daarbij vraag ik me af waarom ze valys hebben. Fietsen nog hebben zelf een auto enzovoort. Dus valys voor de doelgroep laten zoals het is en anderen dan idd geen of minder valys vervoer.

Arend|12.01.12|11:15

het is wel deze generatie die na de tweede wereldoorlog ons land tot een van de meest welvarende landen van europa opgebouwd heeft. deze wordt nu aangepakt,laat ze die studentjes die nog niks gepresteerd hebben maar wel met hun ovkaart het hele land onbeperkt kunnen doorreizen maar eens aanpakken

henk van mullem|10.02.12|19:31

ik kan mij redelijk vinden in de stellingname van de man of vrouw achter de naam taxichauffeur
wel vind ik het ontzettend flauw als je niet met je eigen naam op dit forum akteerd.
groetjes Henk van Mullem