Vrouwe Justitia, Justitie, rechtbank

Bestax-chauffeurs spannen kort geding aan tegen De Vallei

Twee taxichauffeurs van Bestax hebben een kort geding aangespannen tegen Regiotaxi De Vallei. Zij willen dat de rechter bepaalt dat de regeling in de CAO Taxivervoer moet worden toegepast dat minimaal 75% van het taxipersoneel tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden wordt overgenomen door De Vallei, die de aanbesteding Regiotaxi Eemland-Heuvelrug heeft gewonnen.

Aanvankelijk werd er een akkoord bereikt door de vakbond dat de 56 taxichauffeurs met een vast contract een tijdelijk contract konden krijgen per 1 januari onder dezelfde voorwaarden.

Regeling

“Maar de twee chauffeurs die het kort geding aanspannen waren het hier niet mee eens. Bovendien wordt deze regeling wordt niet tot onze tevredenheid toegepast”, zegt de woordvoerder van het Bestax-personeel.

“Iedereen moest zelf individueel solliciteren bij De Vallei. Maar daarvan was niet iedereen op de hoogte. Sommigen dachten dat er een baanaanbod zou komen vanuit hen. Nu is de inschrijvingstermijn gesloten. Zo’n 10-20 mensen zitten straks zonder werk of hebben met tegenzin een andere baan moeten zoeken.”

CAO-bepaling

De chauffeurs hopen nu dat de rechter alnog bepaalt dat de CAO-bepaling gevolgd moet worden, zodat minimaal 75% van de contracten overgenomen wordt door de nieuwe vervoerder.

“Daar is nog nooit een uitspraak over geweest. Bovendien is er geen sociaal plan voor de mensen die nu tussen wal en schip vallen. We hopen dat de uitspraak vrijdag een ingang biedt tot een verdere procedure”, aldus de woordvoerder.

Aanbesteding

Taxibedrijf Bestax uit Amersfoort heeft jarenlang het vervoer uitgevoerd. Nu is de aanbesteding gewonnen door Regiotaxi De Vallei BV. Normaliter moet volgens de CAO Taxivervoer minimaal 75% van het personeel overgenomen worden tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden als een nieuwe vervoerder of contractpartij een aanbesteding wint.

Echter, in dit geval heeft Bestax 4 jaar gewerkt als onderaannemer van de combinatie Novio Net BV en Regiotaxi de Vallei BV. Laatsgenoemde heeft de nieuwe aanbesteding voor het vervoer vanaf 1 januari gewonnen en vindt dus dat er geen sprake zou zijn van een nieuwe contractpartij. Hij wisselt alleen van onderaannemer.

Het kort geding dient vrijdag om 9 uur aan het Vrouwe Justitiaplein in Utrecht.

Auteur: Bart Pals

9 reacties op “Bestax-chauffeurs spannen kort geding aan tegen De Vallei”

Richard|14.12.11|17:50

@Dave Veenendaal,

Dan heb jij je medecollega’s niet goed geïnformeerd,
jij was o.a. degene die de kar trok in deze kwestie.
In deze link (http://www.taxipro.nl/contractvervoer/2011/10/14/fnv-en-regiotaxi-de-vallei-akkoord-over-bestax-personeel/)
staat duidelijk dat mensen ZELF actie moeten ondernemen.
Dit is door de bond bekend gemaakt.
Ja, en als iemand geen lid is van een vakbond, dat is dan jammer.
Dus dankzij jouw zijn de werknemers die nu te laat zijn door jou de dupe.

henk van mullem|16.12.11|12:01

beste Dave ik ben het volkomen met je eens,los van het feit dat ik in zo,n situatie allang op de stoep had gestaan bij de nieuwe vervoerder om me eens te orienteren op de mogelijkheden voor het geval dat ik boventallig zou worden.
en reken maar dat ik als kaderlid van cnv vakmensen als een bok op de haverkist zou zitten.
om er voor te zorgen dat de cao afspraken voor overgang personeel bij contract wisselingen
ook inderdaad worden nageleefd,en dan zou ik nog het liefst gaan voor 100 procent i

Marije Jansen, Kuijpers Advocaten te Amersfoort (www.kuijpersadvocaten.nl)|27.12.11|17:38

De kantonrechter te Utrecht heeft in het door de twee chauffeurs van Bestax tegen Regiotaxi De Vallei aangespannen kort geding op 23 december 2011 geoordeeld dat het geschil over toepassing van de regeling overgang van personeel bij overgang van vervoerscontracten van de Cao Taxivervoer feitelijk en juridisch te ingewikkeld is om daarover in kort geding een oordeel te geven.

Marije Jansen, Kuijpers Advocaten te Amersfoort (www.kuijpersadvocaten.nl)|27.12.11|17:39

De kantonrechter heeft partijen daarom verwezen naar een zogenoemde bodemprocedure. Beide chauffeurs overwegen op dit moment om de bodemprocedure aanhangig te maken om alsnog duidelijkheid te krijgen over de toepassing van de regeling.

Marije Jansen, Kuijpers Advocaten te Amersfoort (www.kuijpersadvocaten.nl)|27.12.11|17:44

De kantonrechter te Utrecht heeft in het door de twee chauffeurs van Bestax tegen Regiotaxi De Vallei aangespannen kort geding op 23 december 2011 geoordeeld dat het geschil over toepassing van de regeling overgang van personeel bij overgang van vervoerscontracten van de Cao Taxivervoer feitelijk en juridisch te ingewikkeld is om daarover in kort geding een oordeel te geven. De kantonrechter heeft partijen daarom verwezen naar een zogenoemde bodemprocedure.

Marije Jansen, Kuijpers Advocaten te Amersfoort (www.kuijpersadvocaten.nl)|27.12.11|17:45

Beide chauffeurs overwegen op dit moment om de bodemprocedure aanhangig te maken om alsnog duidelijkheid te krijgen over de toepassing van de regeling.

Ron Scheren|27.12.11|19:55

Beste Dave en Henk, als alle chauffeurs zo mondig waren zoals jullie zijn, waarom hebben zij niet gedaan wat jullie zouden doen? Zij wisten toch ook dat zij hun baan (inkomen) zouden verliezen? Als kaderlid van de vakbond CNV, Henk, weet je de weg. Verlang ja dat elke andere werknemer in de taxibranche die weg ook weet? Kun jij, Henk, als kaderlid van de CNV meer voor deze mensen betekenen dan alleen deze reactie?
Vriendelijke groet. Ron.

henk van mullem|28.12.11|13:35

beste Ron,ik weet inmiddels dat zowel een bestuurder van het cnv alsmede fnv,zich aktief hebbeb bemoeid met het hele verhaal.en dat nu het woord is aan de juristen (bodemprocedure),dus nu even wat meer betekenen voor mijn collega.s lukt niet..blijft onverlet dat we aan de cao tafel onze stinkende best doen
om dat o.p.o.v verhaal voor eens en vooral tijd goed geregeld te krijgen.
ials iedere taxi chauffeur nu lid zou worden van een bond,dan zouden we het net zo waterdicht kunnen krijgen als o.v

Dave Veenendaal|31.10.17|20:10

….en het bedrijf is kapot. Yay Brussel, yay.

Als je dit leest en je hebt daar gewerkt, denk er dan aan dat je dus niet CDA, VVD, PVDA, D66 wat dan ook stemt in 2018. Al die grote partijen maar Amersfoort is het afvoerputje voor wethouders die dus een failliete HU laten bouwen, een falende rotonde/tunnel in het centrum bouwde, een zwembad van 200 miljoen. De tijd dat je de mensen met bosjes ziet zwerven, komt nog. En de liberalen en religieuzen maar schreeuwen, MEER, MEER, MEER!. F#@k jullie