rolstoeltaxi, rolstoelbus, taxi

Belgische taxichauffeur veroordeeld wegens dood rolstoelpassagier

Een Belgische taxichauffeur is volgens de rechtbank in Tongeren (B) schuldig aan het overlijden van een 84-jarige rolstoelpassagier. Die stierf volgens de rechtbank aan de gevolgen van een gebrek aan voorzichtigheid en voorzorg van de taxichauffeur.

De 53-jarige vrouwelijke taxichauffeur krijgt opschorting van straf en moet 7.098 euro strafkosten betalen.

Schuldvraag

Opschorting betekent dat de rechter zich dan uitspreekt over de schuldvraag, maar geen straf op legt. Indien de veroordeelde tijdens de door de rechter opgelegde proeftijd geen nieuwe feiten pleegt zal geen straf volgen.

De taxichauffeur moest in oktober 2009 een aantal rolstoelpatiënten voor een nierdialyse naar een Genks ziekenhuis voeren. Bij het oprijden van een rondpunt kantelde de rolstoel van een 84-jarige dementerende vrouw. De vrouwelijke taxichauffeur stopte en kon met behulp van een voorbijganger de oude vrouw recht helpen.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek verklaarde de beklaagde dat ze nog gevraagd had of alles oke was. Ze merkte naar eigen zeggen ook geen lichamelijke letsels en ging verder met haar werk.

Aangekomen in het nierdialysecentrum werden grote oppervlakkige schaafwonden en bebloede kleren vastgesteld. Er werd een rapport opgemaakt en de zaak leek geklasseerd, tot de echtgenoot van het slachtoffer merkte dat de toestand van zijn vrouw achteruitging.

Taxichauffeur

De vrouw raakte in coma en op 31 oktober overleed ze in het ziekenhuis aan een hersenbloeding. Uit het verslag van een verkeersdeskundige bleek dat de taxichauffeur de veiligheidsmaatregelen niet te nauw nam en het transport niet volgens de regels deed, zo meldt HLN.

Bovenstaande feiten zijn genoeg voor de rechter om de taxichauffeur schuldig te verklaren aan de dood van de vrouw.

Volg hier het rolstoelABC om op te hoogte te blijven van alle regels omtrent rolstoelvervoer per taxi.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.