taxichauffeur, Aethon, Taxipersoneel

Nieuwe onderaannemer moet personeel huidige vervoerder overnemen na aanbesteding

Voortaan moet ook een nieuwe onderaannemer na een aanbesteding een baanaanbod doen aan 75% van de taxichauffeurs die nu de taxiritten uitvoeren en in dienst zijn van de huidige vervoerder. Zelfs al blijft het werk bij dezelfde contractpartij. Voorheen was dat alleen verplicht als een andere contractpartij de aanbesteding gegund kreeg.

Deze nieuwe regel geldt voor alle taxi-aanbestedingen die vanaf de recente algemeen verbindend verklaring van de CAO Taxivervoer gepubliceerd worden.

Loondienst

“Het gaat dan alleen om mensen die in loondienst zijn bij de huidige vervoerder. Niet om de flexibele schil, via bijvoorbeeld detachering of payrolling”, licht Henk van Gelderen, directeur Sociaal Fonds Taxi, toe.

Als een contractpartij tijdens de looptijd van een vervoeropdracht (dus zonder een nieuwe aanbesteding) van onderaannemer wisselt, dan geldt de 75%-regel niet. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een verlenging met 1 jaar van een opdracht, terwijl het contract met de onderaannemers afloopt. In dat geval staat het een eventuele nieuwe onderaannemer wel vrij om nieuw personeel aan te nemen voor het vervoer.

Bestax

Vorig jaar stapten taxichauffeurs van Taxibedrijf Bestax uit Amersfoort tevergeefs naar de rechter. Het bedrijf had de aanbesteding van de Regiotaxi Eemland-Heuvelrug verloren aan De Vallei.

Maar omdat Bestax werkte als onderaannemer van de combinatie Novio Net BV en Regiotaxi De Vallei, hoefde laatstgenoemde het Bextax-personeel (dat de ritten uitvoerde) geen baanaanbod te doen. Er werd immers alleen van onderaannemer gewisseld.

Tijdelijk contract

Bestax had echter niet voor iedereen vervangend werk. Daardoor gingen er tientallen taxichauffeurs op achteruit. Ze raakten werkloos of hun vaste contract bij Bestax werd omgezet in een tijdelijk contract door de nieuwe vervoerder.

Door de nieuwe regels moet in bovenstaande situatie de nieuwe vervoerder voortaan 75% van de taxichauffeurs in loondienst wel een baanaanbod doen tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden.  Er wordt immers bij alle nieuwe aanbestedingen alleen gekeken naar welk bedrijf het vervoer daadwerkelijk uitvoert. En dan maakt het niet uit wie de hoofdaannemer of contractpartij is.

Werkgever

Wel belangrijk is dat de nieuwe werkgever bij mensen met een contract voor bepaalde tijd, daarna weer opnieuw een aantal tijdelijke contracten mag aanbieden. Een nieuwe werkgever mag immers 2 keer een contract verlengen. Ook als je bij je vorige werkgever al aan je 3e contract toe was.

Wanneer een partij een taxi-aanbesteding wint, is hij in de meeste gevallen verplicht minimaal 75% van de taxichauffeurs die tot dusver het vervoer hebben uitgevoerd mee te nemen middels een baanaanbod met dezelfde arbeidsvoorwaarden. Dat percentage mag lager zijn, wanneer een deel met bestaand personeel kan worden gereden. Die moeten dan in dienst zijn voordat de definitieve gunning bekend is gemaakt. 

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Nieuwe onderaannemer moet personeel huidige vervoerder overnemen na aanbesteding”

chauffeur|21.05.12|09:07

De beste stuurlui staan weer eens aan wal.

Kelly|20.07.12|09:43

Dat was wel schrikken met die tonrdao waarschuwing. Lijkt me erg eng als ik dat zo lees. Ik hoop dat je niet teveel schade hebt in de keuken. Heeft Alex nog schrik of is hij het inmiddels al weer vergeten.Die lekkage in de keuken kun je nu niet gebruiken. Allemaal het beste en we zullen snel skypen.