regiotaxi, Gelderland, taxi, taxichauffeur, passagier

Maatregelen om te bezuinigen op Regiotaxi in de Achterhoek

De Achterhoekse gemeenten hebben in overleg met de provincie Gelderland besloten enkele veranderingen door te voeren om te bezuinigen op de Regiotax. De verandering heeft onder andere betrekking op het tarief voor een medereiziger en voor mensen die óf veel gebruik maken van de regiotaxi óf juist heel weinig.

Met deze wijzigingen blijft het voor iedereen mogelijk om ook in de toekomst gebruik te maken van de regiotaxi, al is het in sommige gevallen tegen een hoger tarief.

Vervoerspas

Voor degenen die een nieuwe vervoerspas aanvragen, gaat de regeling op 1 juni 2012 in. Heeft een reiziger op 1 juni al een vervoerspas, dan krijgt hij persoonlijk bericht van de gemeente wanneer de diverse veranderingen voor hem ingaan.

De volgende veranderingen worden doorgevoerd.

Medereiziger

Tot nu toe kon een pashouder een medereiziger meenemen tegen een gereduceerd tarief van – 0,55 per zone. Dat kan vanaf 1 juni 2012 alleen wanneer er sprake is van medische begeleiding. In alle andere gevallen betaalt een medereiziger het normale tarief van – 2,- per zone.

Maximum aantal te reizen zones tegen gereduceerd tarief

De Wmo-indicatie voor het gebruik van de regiotaxi biedt een pashouder vanaf 1 juni 2012 de mogelijkheid om jaarlijks een maximaal aantal zones tegen gereduceerd tarief te reizen, namelijk:

* 500 zones wanneer een pashouder ook over een voorziening voor de korte afstand beschikt zoals een scootmobiel;

* 900 zones in alle andere gevallen.

Reist hij meer dan dit aantal zones per jaar, dan moet hij het normale tarief van – 2,- per zone gaan betalen.

Incidenteel verbruik

Gebruikers die incidenteel met de regiotaxi reizen, vallen onder het openbaar vervoer. Hiervan is sprake als hij minder dan 52 enkele ritten of minder dan 26 retourritten per jaar maakt. Dit betekent dat hij wel gebruik kunt maken van de regiotaxi, maar dat hij dan het normale tarief van – 2,- per zone moet betalen.

Puntbestemmingen

Een pashouder kon tot nu toe ook tegen gereduceerd tarief naar enkele bijzondere bestemmingen. Dit zijn bestemmingen die boven de 5-zonegrens liggen. De puntbestemmingen zullen vervallen. Dit heeft tot gevolg, dat de passagier -waar hij ook naar toe reist- voor de eerste vijf zones tegen gereduceerd tarief kan reizen. Vanaf de zesde zone geldt het taxitarief.

De gemeenten adviseren een passagier -wanneer hij een Wmo-indicatie krijgt of heeft- in voorkomende gevallen gebruik te maken van Valys. Valys is een vorm van bovenregionaal taxivervoer. Voor een bestemming in Nederland, op meer dan 5 zones van uw woonadres, kan hij tegen gereduceerd tarief reizen via Valys.

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Maatregelen om te bezuinigen op Regiotaxi in de Achterhoek”

Gonnie|24.05.12|15:35

puntbestemming afhalen dat is niet normaal, de gewone mensen met een kleine butget
die kan deze niet zomaar betalen houd men daar dan helemaal geen rekening mee ik geloof het van niet, en nu leg mij dat eens uit.het is zo makkelijk allemaal zelf maak ik ook gebruik van de regiotaxi
met een puntbstemming,en dat kan ik ook zo maar niet betalen!!!!!

josé|25.05.12|09:50

in de regio m- brabant is ook de norm 500 zones. dan kun je 5 retour ritten p/ wk maken van 2 zones x50 wk is 500.de opstap zone telt niet mee ,dus voor € 1.10 is een zone op heenweg en 1 voor retourrit. de gemeente moet bezuinigen dat hoor je overal jammer dat de wmo mensen hier ook de dupe van zijn .
voor de mensen die weinig reizen 1x per week gaan gewoon meer dan kost het geen € 2.00 per zone.