Connexxion, wmo-vervoer, rolstoelbus, taxi, taxibus

‘Bezuiniging beperkt bewegingsvrijheid gehandicapten’

De op handen zijnde bezuiniging van 150 miljoen op het vervoer van gehandicapten zal de bewegingsvrijheid van 19.000 gehandicapten ernstig beperken. Dat zegt de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland.

Instellingen krijgen nu nog 19,50 euro per dag om een rolstoeler te vervoeren van en naar bijvoorbeeld de dagbesteding. Door de bezuinigingen wordt dat teruggebracht naar 8 euro. Dat terwijl zorginstellingen er 25 euro voor moeten betalen. De budgetten zijn nu dus al niet toereikend, zegt de branchevereniging.

Kwetsbaar

Volgens Marianne van der Harten, voorzitter van het Platform Lichamelijk Gehandicaptenzorg van de VGN worden hele levens door deze bezuinigingen op z’n kop gezet. “Levens van mensen die niet zielig zijn, maar wel kwetsbaar. Als maatschappij moeten we hen juist steunen in plaats van ze te beroven van de weinige mogelijkheden die ze nog hebben”.

Kaalslag

De bezuinigingen hebben ook dramatische consequenties voor de instellingen. “Want als het vervoer weg valt komen er geen cliënten meer, moeten we medewerkers ontslaan omdat er geen werk meer voor hen is en ontstaat leegstand bij de instellingen. De bezuinigingen reiken dus veel verder dan mensen met een rolstoel, het leidt tot kaalslag in de hele gehandicaptenzorg”, zegt Van der Harten tegen RTL Nieuws.

Auteur: Bart Pals

6 reacties op “‘Bezuiniging beperkt bewegingsvrijheid gehandicapten’”

Dikke Dirk|18.06.12|20:40

kan gerust op bezuinigd worden, ik breng wel eens rollers weg die 65 km verderop gaan rolstoeldansen en dan nog een keertje terug, terwijl ze ook in hun woonplaats terecht kunnen,

scorpion1970|21.06.12|12:37

misschien dat ze zelf een bijbetaling doen waar jij niks van af weet, dat is ook een mogelijkheid toch?
het treft niet alleen de zorginstellingen maar ook de taxibranche want als ook dit soort vervoer weg valt , vallen ook in deze onderneming weer klappen voor het personeel.
Gaat net als met de Valys, de mensen worden er de dupe van maar ook de onderneming en het personeel , het is gewoon een balletje wat rond draait.
Minder vervoer, minder personeel.

scorpion1970|21.06.12|12:41

Misschien dat deze mensen uit eigen portemonnee een eigen bijdrage doen ?? Waar jij niks van af weet.

Je zegt wel , van kan op bezuinigd worden, heb je het ook weleens zo bekeken dat het dezelfde kant op gaat als met de Valys.
Hoe minder mensen te vervoeren des te minder kan een bedrijf met personeel gaan doen, dus ook daar komen mensen op straat te staan
Bij zorginstellingen minder werk, taxibedrijven hebben minder werk, dus het is gewoon een bal die rond draait

Gonnie|21.06.12|13:00

Goed middag
laat dike dik maar z,n mond dicht houden hij rijdt om te verdienen en anders niet mag de gehandicapten dan niks doen men mag blij zijn dat zij iets doen of moeten zij achter de geraniums gaan zitten, dat is toch niet de bedoeling of wel neem s.v.p stappen tegen die bezuiniging
2e kamerlid heeft meer dan zevenduizend euro en een bijbaantje dat mag en kan allemaal en dan hier op bekorten NEE dat kan niet doe iets anders dan hebben ze jou.en dat is niet de bedoeling

Rob van den Hoven|21.06.12|19:51

ik weet de achter gronden niet van dit probleem dus ga ik zéér zeker niet oordelen hierover als taxu chauffeur !

scorpion1970|21.06.12|23:15

ook deze mensen hebben recht op vervoer net als ieder ander mens hier in nederland