Vrouwe Justitia, Justitie, rechtbank

Geen hoger beroep tegen taxichauffeur na dodelijk ongeval

De uitspraak tegen de taxichauffeur die werd veroordeeld na een dodelijk ongeval van zijn rolstoelpassagier is definitief. Het Openbaar Ministerie gaat niet in hoger beroep tegen het vonnis. De rechter veroordeelde de Tilburgse chauffeur tot een boete van 1.000 euro en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van 6 maanden wegens overtreding van art. 5 WVW (veroorzaken gevaar op de weg).

Het Openbaar Ministerie wilde eigenlijk een veroordeling voor het veel zwaardere art. 6 WVW (dood door schuld). Maar omdat de tenlastelegging verkeerd was opgeschreven, achtten de rechters dat feit niet voldoende bewezen. De rechtbank vond wel dat dat de chauffeur ‘in strijd met de wet heeft gehandeld door het slachtoffer de veiligheidsgordel niet om te doen’.

Leed

“In deze zaak zijn alleen maar verliezers, het leed is geleden”, licht woordvoerster Martine Pilaar van het Openbaar Ministerie in Breda toe. “Door in hoger beroep te gaan kunnen wij niet veel meer bereiken. Er is een veroordeling. Dat is voor ons voldoende.” De beroepstermijn verstreek dinsdagmiddag. Ook de chauffeur is niet in beroep gegaan.

Goed nieuws voor de taxichauffeur dus, die zelf overigens ook groot verliezer is in deze zaak. Er bestond wel degelijk enig risico dat de rechter hem dood door schuld zou verwijten. Het RVV stelt immers in artikel 59, lid 8: ‘Het is bestuurders verboden passagiers jonger dan 12 jaar en passagiers die gebruik maken van een rolstoel te vervoeren op een andere wijze dan in dit artikel is voorgeschreven.’

Rolstoel

De taxichauffeur zette in deze kwestie wel altijd de rolstoel zelf altijd correct vast met de spanbanden. Maar deed op eigen verzoek van de passagier nooit de veiligheidsgordel voor haar lichaam om. Taxichauffeurs, let op: het is dus volgens het RVV niet toegestaan zo te gaan rijden. Tenzij de rolstoelpassagier over een medische ontheffing voor de gordel beschikt.

De Officier van Justitie had echter in haar aanklacht voor art. 6 WVW geschreven dat het slachtoffer door de botsing uit haar rolstoel is gevallen en daardoor kwam te overlijden. Maar volgens de rechtbank kan niet worden vastgesteld waardoor het slachtoffer uit de rolstoel is gevallen. Dat kan door de botsing, maar ook doorhet krachtige remmen zijn geweest. Daardoor acht de rechter ‘dood door schuld’ niet bewezen.

Taxichauffeur

Gelukkig voor de chauffeur heeft het OM geen behoefte de tenlastelegging te herstellen in een hoger beroep. Deze rechtszaak onderstreept wel nogmaals hoe strikt taxichauffeurs de regels moeten volgen. Want ook al weigert de rolstoelpassagier een gordel, jij bent volgens de wet verantwoordelijk als taxichauffeur.

Bart Pals

Lees ook: Taxichauffeur krijgt forse boete na dodelijk ongeluk rolstoelpassagier

Auteur: Bart Pals

4 reacties op “Geen hoger beroep tegen taxichauffeur na dodelijk ongeval”

Martijn Arnout Dörr|21.09.12|13:15

Jammer dat de chauffeur niet in beroep is gegaan, nu zitten we met ondeugdelijke jurisprudentie! zijn wij dus aansprakelijk indien een minderjarige z’n gordel afklikt in de taxi.. want dat geld dus ook voor het gewone Taxi-vervoer indien je deze uitspraak doortrekt.

Bart Pals|21.09.12|16:14

@Martijn: In dit geval had de taxichauffeur bewust de gordel niet om gedaan bij de rolstoelpassagier. Het is natuurlijk anders wanneer hij voor vertrek de gordel omdoet, maar vervolgens iemand zelf zijn gordel tijdens het rijden weer af doet.

Martijn Arnout Dörr|22.09.12|17:38

Bart, deze rolstoel passagier was meerderjarig en handeling’s bekwaam zoals dat juridisch heet. Indien een handeling’s bekwame persoon besluit geen riem te dragen in de taxi dan kun je hem ook niet verplichten die te dragen. Je kunt dan alleen deze persoon er op wijzen dat ze zelf verantwoordelijk zijn bij ongelukken. Dat is dus ook de grote misvatting bij deze uitspraak van deze Rechter. Bij een Schoolkind kun je niet bewijzen dat het kind vastzat op het moment van wegrijden bij School/Ouders.

Martijn Arnout Dörr|22.09.12|17:48

Volgens de logica van deze Rechter ben jij als chauffeur dus verantwoordelijk en aansprakelijk indien een passagier geen veiligheidsgordel draagt. Deze tragische zaak had überhaupt niet bij de Rechter op de rol moeten komen, bovendien hebben ze wel beter te doen bij “Justitie” lijkt mij. De heren bureaucraten moeten begrijpen dat niet alles binnen regelgeving te vatten is en er ook niet altijd een zondebok is aan te wijzen. Maar dit soort zaken is schijnbaar wel “Prioriteit” bij de heren..