leerlingenvervoer

Bezuiniging op religieus leerlingenvervoer levert niets op

Leerlingenvervoer naar scholen met bepaalde godsdienstige of levensbeschouwelijke richting vormt slechts een klein gedeelte van het totale leerlingenvervoer. Het vormt slechts een klein percentage van het bedrag dat Nederlandse gemeenten in totaal eraan uitgeven. Besparingen hierop zouden nauwelijks geld opleveren, maar wel resulteren in een aantasting van het wettelijk grondrecht van ouders om een school te kiezen die past bij hun overtuiging. Dat blijkt uit onderzoek van de Christelijke Besturenraad.

De VNG heeft in 2011 al eens in een notitie over richtinggebonden leerlingenvervoer geschreven dat dit gemeenten veel geld kost. De vereniging is voor vrije schoolkeuze, maar vindt niet dat de kosten door de gemeenschap moeten worden gedragen

Leerlingenvervoer

Uit het onderzoek blijkt dat de kosten van het signatuurvervoer in Nederland slechts een zeer beperkt deel van het totale leerlingenvervoer vormen: 4,2% van het totaal (€ 10 miljoen op een totaal van € 240 miljoen). 6000 leerlingen maken gebruik van leerlingenvervoer vanwege de verlangde godsdienstige of levensbeschouwelijke richting. Bijna alle gemeenten vragen een eigen bijdrage van de ouders wanneer er sprake is van signatuurvervoer.

Besparingen op deze vorm van vervoer resulteren nauwelijks in een besparing op het leerlingenvervoer in het algemeen, maar wel in een aantasting van het wettelijk grondrecht van ouders om een school te kiezen voor hun kinderen die aansluit bij hun overtuiging. Het gevolg van het schrappen van de bekostiging voor signatuurvervoer is dat dit grondrecht van ouders alleen nog beschikbaar wordt voor welgestelden.

Eigen bijdragen

Ouders die een beroep doen op het signatuurvervoer betalen in vrijwel alle gemeenten een eigen bijdrage. Voor veel gemeenten valt hier nog maar weinig winst te behalen. Gemeenten met uitzonderlijk hoge kosten zouden hiervoor gecompenseerd kunnen worden door een andere verdeling binnen het Gemeentefonds.

Aanleiding voor het onderzoek van de Besturenraad waren berichten in een landelijk dagblad dat er leerlingen thuis zitten door gemeentelijke bezuinigingen op leerlingenvervoer.

Speciaal Onderwijs

Daarom, zo meenden sommige organisaties, zou er in de bekostiging onderscheid gemaakt moeten worden tussen vervoer naar het speciaal onderwijs en vervoer vanwege de verlangde godsdienstige of levensbeschouwelijke richting (signatuurvervoer). Maar levert dus financieel gezien vrijwel niets op.

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Bezuiniging op religieus leerlingenvervoer levert niets op”

duco Douwstra|03.12.12|12:18

Mijn kleinkinderen willen graag elke dag naar Disneyland, waar in mijn overtuiging sprookjes worden verteld die realistischer zijn dan godsdienstige sprookjes. Hebben mijn kleinkinderen dan ok recht op vervoer dat grotendeels betaald word door anders denkenden. Ik vind het al schandalig dat er in deze tijd nog speciale scholen die kinderen indoctrineren et mythes uit de middeleeuwen. Kijk even naar deze geweldige uitzending en open je ogen. http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1252017