rolstoeltaxi, taxibus

VGN verliest hoger beroep verlaging tarieven AWBZ-vervoer

De Nederlandse Staat mag fors korten op AWBZ-vervoer. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft het hoger beroep tegen deze maatregel verloren. Het Gerechtshof in Den Haag acht de voorgenomen bezuiniging op het gehandicaptenvervoer niet onwettig. VGN-directeur Hans Schirmbeck: “Dit is een zeer teleurstellende uitspraak.”

De bezuinigingen op het gehandicaptenvervoer werden aangekondigd in het ‘Lenteakkoord’. Slachtoffer van deze bezuiniging zijn mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking die niet in staat zijn zelfstandig naar hun dagbesteding te gaan en voor wie het vervoer nu niet meer kan worden betaald.

Uitspraak

Het gerechtshof oordeelde dinsdag dat de maatregelen die in de aanwijzing staan niet onmiskenbaar onrechtmatig zijn. Daarmee bevestigt het Hof het vonnis van 24 juli.

 Uit deze uitspraak van het gerechtshof blijkt dat aan de Staat een grote beleidsvrijheid toekomt om de kosten in de zorg te beheersen en rechters zeer terughoudend zijn om daarop in te grijpen.

Het Hof vindt dat de voorgenomen aanwijzing van de Staatssecretaris niet in strijd is met de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) en de AWBZ. Het in de Wmg geldende uitgangspunt van redelijkerwijs kostendekkende tarieven, betekent niet dat de Staat vóór het geven van de aanwijzing moet bewijzen dat er sprake is van kostendekkende tarieven. Want daarbij moet de doelmatige zorgverlening betrokken worden.

AWBZ

In het Besluit Zorgaanspraken AWBZ (BZa) staat namelijk dat de verzekerden aanspraak hebben op zorg die ze behoeven en waarop zij redelijkerwijs zijn aangewezen uit oogpunt van doelmatige zorgverlening.  
Ook vindt het Hof dat de Staat, in het licht van de bezuinigingen, het lage tarief mag vaststellen waarvoor één op de zes instellingen het vervoer kan regelen. De Staat baseert zich hierbij op het rapport van onderzoeksbureau PwC.

Uit PwC-onderzoek bij zestig instellingen zou zijn gebleken dat er tien in staat waren om het vervoer voor circa 1500 euro per jaar per persoon te realiseren, circa 8 euro per dag. De VGN heeft vervolgens de jaarrekeningen van die instellingen onderzocht en concludeerde dat de gepresenteerde PwC-cijfers voor zeker acht van deze tien instellingen niet klopten.

Auteur: Bart Pals

5 reacties op “VGN verliest hoger beroep verlaging tarieven AWBZ-vervoer”

Gert Vermeulen|22.11.12|09:06

Ter overname aangeboden taxi bedrijf, 55 jaar gespecialiseerd in het vervoer van mensen met een ernstige beperking. Twee instellingen van de 60 schijnen hun cliënten voor € 6,- te kunnen vervoeren, dat is twee euro minder, dan de kosten voor het verzenden van een postpakketje van twee kilo. Wel te verstaan alléén heen! Wie is er gek in dit land?

Angelique Peijen|22.11.12|12:49

het zal pas veranderen in dit land als ze daar in den Haag er zelf gebruik van moeten maken dan zien ze miss pas in waar ze mee bezig zijn

Laurence Van de Polder|22.11.12|13:32

Kunnen we nu niet eens met zijn allen…en dan echt IEDEREEN hier een stokje voor steken??
Vanmorgen kreeg ik doodleuk even te horen dat ik vanaf Januari mijn mensen die ik al 4 jaar naar de dagopvang rijd en met groot plezier niet meer kan rijden!!
Doordat het voor mijn baas niet meer haalbaar is!!
Ik denk dat er in Den-Haag mensen zijn die dit beslissen, zelf geen gehandicapte kinderen of een vader/ moeder in zorg hebben….
Ik hoop dat we hier tegen in opstand kunnen komen…

Ruut Walkotte|25.11.12|14:13

Deze regering is bijzonder a-sociaal bezig werkelijk niet te bevatten wat zijn de kiezers in de maling genomen bezuinigen op deze groep mensen werkelijk te zot voor woorden .Wat zou je kunnen doen ja misschien met alle rolstoelbussen taxi,s etc. naar het binnenhof .

Laurence Van de Polder|25.11.12|16:15

Ik doe mee!!!!!!
Onze ouwetjes die Nederland groot hebben gemaakt worden het zwaarst aangepakt!!!!
Wat kunnen we doen??Iemand een idee???