Jongste taxichauffeur van Europa komt uit Helmond

VIDEO – Helmond staat al een week volop in de schijnwerpers en niet alleen omdat een inmiddels afgetreden wethouder de beste klant van de taxibranche bleek. De Brabantse gemeente heeft nog een record in handen: als woonplaats en werkgebied van de jongste taxichauffeur van Europa. Achttien jaar en een dag telt Remco Cox als vierde generatie chauffeur bij Taxibedrijf Van der Zanden.  

“Mijn vader heeft mij zelf opgeleid en heeft ook meteen navraag gedaan bij het CBR,” zegt de tiener in keurig driedelig grijs. “En omdat Nederland met België een van de weinige Europese landen is waar je met een leeftijd van achttien jaar al mag rijden, waren ze er daar na een duik in de bestanden snel uit,” vult vader Cox aan. En dus is Remco de Jongste taxichauffeur van Europa. Wie hem ziet gelooft het graag. “Pap, moeten we het pak niet nog even vermaken voor de foto’s?” had hij vooraf nog gevraagd. Ach, een kniesoor die daar op let. Wellicht iets ruim in de schouders, maar daar groeit Remco nog wel in. Er worden nog spieren bijgeweekt. “Na  heel lang op voetbal zit ik nu op fitness.”

Familiebedrijf

Het is vier uur in de middag wanneer we in de zonnige achtertuin van de familie Cox zitten en het houten hek van de schutting openzwiept. Met een zware schooltas achterop haar fiets, blijkt het de twee jaar jongere zus van Remco. “De aanstaand jongste taxichauffeuse van Europa”, glundert vader Cox.”

Waar veel kinderen tegenwoordig bedanken om mee te draaien in het familiebedrijf staat de jongste generatie Cox te popelen om deze op termijn van hun ouders over te nemen. “Enkel onder de voorwaarde dat ze allemaal een rol vervullen,” zegt vader Cox. “Mijn vrouw en ik doen alles met zijn tweetjes. Dat is zeven dagen per week enorm hard werken.”

Opleiding

Het moeilijkste aan de opleiding tot taxichauffeur? “Ja, toch wel het communiceren!” zegt Remco. “Je hebt te maken met zoveel verschillende mensen. Van scholieren, oude van dagen tot politici. Dan moet je over hele verschillende onderwerpen kunnen meepraten.”

Op lastige examensituaties was hij flink gedrild. “Een examinator kan je voorspiegelen dat zogenaamd je band lek is in een situatie met leerlingenvervoer. Dan mag je dus niet uitstappen, want die kinderen laat je nooit alleen!”

Voorbij de gemeentepolitiek

Remco is net iets te laat achttien geworden om een bijdrage te kunnen hebben geleverd aan de 183 gedeclareerde taxiritjes naar het café van de inmiddels afgetreden wethouder Peter Tielemans, maar er komen op termijn zeker ritten naar het centrum van de politieke macht aan. “Er zijn twee ministers die uit Helmond komen”, herinnert vader er maar even aan. Wie houdt hij met journaille aan tafel maar even wijselijk in het midden.

Discretie

En dat is misschien juist ook wel een goede eigenschap van de jongste taxichauffeur van Europa. Je zou hem met gemak een tikkeltje verlegen kunnen noemen, maar wellicht is het beter beschouwd discretie. In alle stilte staat Remco telkens vooraan. Op de kop af anderhalf jaar geleden begon hij met autorijlessen en op zijn zeventiende haalde hij in een keer zijn rijbewijs.

Door de veertig vragen van het CBR zijn chauffeurspas vloog hij heen. Het praktijkexamen bleek een formaliteit. Is het nou lastiger vader instructeur, zoon leerling? “Nou, ik heb aan Remco wel wat hogere eisen gesteld!” zegt vader. Remco: “De afgelopen maand dat ik les had, ben ik bijvoorbeeld maar een keer uit geweest.”

Prachtberoep

De jongste taxichauffeur van Europa vindt het allemaal niet meer dan normaal: “Je moet bedenken dat ik mijn hele jeugd alle verhalen rond het taxibedrijf vanaf de eettafel heb kunnen aanhoren. Het is een prachtberoep.”

Arne Biesma

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Steven Don

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Jongste taxichauffeur van Europa komt uit Helmond | TaxiPro

Jongste taxichauffeur van Europa komt uit Helmond

VIDEO – Helmond staat al een week volop in de schijnwerpers en niet alleen omdat een inmiddels afgetreden wethouder de beste klant van de taxibranche bleek. De Brabantse gemeente heeft nog een record in handen: als woonplaats en werkgebied van de jongste taxichauffeur van Europa. Achttien jaar en een dag telt Remco Cox als vierde generatie chauffeur bij Taxibedrijf Van der Zanden.  

“Mijn vader heeft mij zelf opgeleid en heeft ook meteen navraag gedaan bij het CBR,” zegt de tiener in keurig driedelig grijs. “En omdat Nederland met België een van de weinige Europese landen is waar je met een leeftijd van achttien jaar al mag rijden, waren ze er daar na een duik in de bestanden snel uit,” vult vader Cox aan. En dus is Remco de Jongste taxichauffeur van Europa. Wie hem ziet gelooft het graag. “Pap, moeten we het pak niet nog even vermaken voor de foto’s?” had hij vooraf nog gevraagd. Ach, een kniesoor die daar op let. Wellicht iets ruim in de schouders, maar daar groeit Remco nog wel in. Er worden nog spieren bijgeweekt. “Na  heel lang op voetbal zit ik nu op fitness.”

Familiebedrijf

Het is vier uur in de middag wanneer we in de zonnige achtertuin van de familie Cox zitten en het houten hek van de schutting openzwiept. Met een zware schooltas achterop haar fiets, blijkt het de twee jaar jongere zus van Remco. “De aanstaand jongste taxichauffeuse van Europa”, glundert vader Cox.”

Waar veel kinderen tegenwoordig bedanken om mee te draaien in het familiebedrijf staat de jongste generatie Cox te popelen om deze op termijn van hun ouders over te nemen. “Enkel onder de voorwaarde dat ze allemaal een rol vervullen,” zegt vader Cox. “Mijn vrouw en ik doen alles met zijn tweetjes. Dat is zeven dagen per week enorm hard werken.”

Opleiding

Het moeilijkste aan de opleiding tot taxichauffeur? “Ja, toch wel het communiceren!” zegt Remco. “Je hebt te maken met zoveel verschillende mensen. Van scholieren, oude van dagen tot politici. Dan moet je over hele verschillende onderwerpen kunnen meepraten.”

Op lastige examensituaties was hij flink gedrild. “Een examinator kan je voorspiegelen dat zogenaamd je band lek is in een situatie met leerlingenvervoer. Dan mag je dus niet uitstappen, want die kinderen laat je nooit alleen!”

Voorbij de gemeentepolitiek

Remco is net iets te laat achttien geworden om een bijdrage te kunnen hebben geleverd aan de 183 gedeclareerde taxiritjes naar het café van de inmiddels afgetreden wethouder Peter Tielemans, maar er komen op termijn zeker ritten naar het centrum van de politieke macht aan. “Er zijn twee ministers die uit Helmond komen”, herinnert vader er maar even aan. Wie houdt hij met journaille aan tafel maar even wijselijk in het midden.

Discretie

En dat is misschien juist ook wel een goede eigenschap van de jongste taxichauffeur van Europa. Je zou hem met gemak een tikkeltje verlegen kunnen noemen, maar wellicht is het beter beschouwd discretie. In alle stilte staat Remco telkens vooraan. Op de kop af anderhalf jaar geleden begon hij met autorijlessen en op zijn zeventiende haalde hij in een keer zijn rijbewijs.

Door de veertig vragen van het CBR zijn chauffeurspas vloog hij heen. Het praktijkexamen bleek een formaliteit. Is het nou lastiger vader instructeur, zoon leerling? “Nou, ik heb aan Remco wel wat hogere eisen gesteld!” zegt vader. Remco: “De afgelopen maand dat ik les had, ben ik bijvoorbeeld maar een keer uit geweest.”

Prachtberoep

De jongste taxichauffeur van Europa vindt het allemaal niet meer dan normaal: “Je moet bedenken dat ik mijn hele jeugd alle verhalen rond het taxibedrijf vanaf de eettafel heb kunnen aanhoren. Het is een prachtberoep.”

Arne Biesma

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Steven Don

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.