Leerlingenvervoer Alkmaar met gehekelde social return

Alkmaar is opnieuw uitgekomen bij Connexxion Taxi Services voor het leerlingenvervoer. Met aardgasbusjes mooi voor het milieu, maar met handtekeningen van beide partijen onder een paragraaf social return, een concept dat door zowel KNV als FNV Bondgenoten wordt gehekeld. 

Wethouder onderwijs Mirjam Hamberg (SP) van Alkmaar geeft hoog op over social return: “Daarvoor starten pilotprojecten in de regio Noord-Holland Noord en dit is daar één van. Het doel is het aantal uitkeringsgerechtigden terug te dringen en jongeren aan werk te helpen.”

Werklozen rondpompen

KNV en FNV Bondgenoten typeren de social return als het rondpompen van werklozen. Immers veel oud-gedienden onder de chauffeurs moeten dan plaatsmaken voor de nieuwe aanwas, die uiteraard minder zwaar wegen op de salarissen. Zo is er een kostenvoordeel voor bedrijven, maar ontstaat er niet meer werkgelegenheid. De beroepsverenigingen zien social return eerder als uitholling van het taxivak.

Nabije gemeentes Graft-De Rijp en Schermer voegen zich nog toe aan de overeenkomst van Alkmaar met Connnexxion die het vervoer van 240 leerlingen in het speciaal onderwijs behelst.

 

Auteur: Steven Don

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.