Laurens van Remortele, regiotaxi Gelderland

‘Marktwerking goed bij aanbesteding duurzaam taxivervoer’

Het is goed om de markt zijn werk te laten doen bij aanbestedingen voor duurzaam vervoer. Dat zeiden Laurens van Remortele van Beheerbureau Regiotaxi Gelderland en Gijs Pelsma van de provincie Gelderland donderdag tijdens het Nationaal Congres Contractvervoer. Taxi-ondernemer Willemsen de Koning rijdt sinds januari met ruim 240 voertuigen op groengas als Regiotaxi Gelderland.

Pelsma: “Bij een aanbesteding is goede voorbereiding het halve werk. Ondanks dat marktpartijen niet altijd het achterste van hun tong laten zien, is het toch goed om een marktconsultatie te doen.

Daarnaast is het goed om vooraf onderzoek uit te voeren en andere overheden bij het project te betrekken. We hebben een onderzoek laten doen waarmee we de diverse scenario’s in kaart brachten voor duurzaam taxivervoer.”

Inventarisatie

“Daarnaast hebben we een inventarisatie gemaakt van het soort vervoer dat andere overheden aanbieden. Dat hielp ons weer gedurende het proces”, aldus Pelsma. “We hebben een uitvraag gedaan voor duurzaam vervoer en toegankelijk vervoer. We stelden daarbij verder geen eisen voor de luchtkwaliteit. Dat wordt al door Europese regelgeving gedaan. Daarnaast was de uitvraag techniek en brandstof onafhankelijk.”

In de marktconsultatie toonden de vervoerders zich nog terughoudend over de combinatie van duurzaam én toegankelijk taxivervoer. Van Remortele: “Wij dachten daarom dat de markt nog niet klaar was voor duurzaamheid en toegankelijkheid, maar in de aanbiedingen kwam dit wel terug. Het overtrof daarom onze verwachtingen.”

Duurzaam en toegankelijk

Van Remortele: “We wilden de markt zijn werk laten doen door niet al te specifieke eisen te stellen aan het soort vervoer en dat is gelukt. We hebben de opdracht gegund aan de partijen die zowel op duurzaamheid als toegankelijkheid hoog scoorden.”

De meeste punten bij de aanbesteding konden worden gescoord met de prijs. Toch waren duurzaamheid en toegankelijkheid uiteindelijk van grote invloed op de gunning, stelt Remortele.

Groengas

Groengas is momenteel voor auto’s de schoonste en meest duurzame brandstof. Geproduceerd uit biomassa (bijvoorbeeld koeienmest of huisvuil) en gezuiverd tot aardgaskwaliteit wordt het via het bestaande gasnet vanaf 2009 in Gelderland aan de pomp geleverd. Met certificaat gegarandeerd duurzaam.

Marieke van Gompel

Bekijk hier de presentatie van Remortele en Pelsma op het Nationaal Congres Contractvervoer

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.