Kroon, Blue Legal

‘Roep taxichauffeur voor minimaal drie uur op’

De Hoge Raad stelde op 3 mei dat artikel 7:628a van het burgerlijk wetboek redelijk is uitgelegd wanneer voor elke keer dat een oproepkracht aan de slag gaat, er minimaal drie uur loon wordt uitbetaald. “Roep een taxichauffeur daarom altijd voor minimaal drie uur op”, adviseerde advocaat Jan-Gerrit Kroon van Blue Legal tijdens het Nationaal Congres Contractvervoer. “Dan loopt de dubbeltelling niet als je hem in dezelfde periode nog een keer laat werken.”  

Want zelfs wanneer er meerdere oproepen per dag uitgaan en periodes van drie uur elkaar overlappen, moet er telkens opnieuw drie uur worden uitbetaald, schrijft de Hoge Raad voor. Twee tips van Kroon: “Bij een contract van vijftien uur of meer mag je wel oproepen zonder telkens drie uur per oproep uit te betalen. Zorg bovendien dat de planning hiervan goed op de hoogte is, zodat die daar scherp rekening mee kunnen houden.”

Wetsontwerp

“Theorieën over het ontstaan van de wet hebben de Hoge Raad niet geïnteresseerd. Die heeft de wet enkel verschrikkelijk letterlijk gelezen”, pepert Kroon zijn publiek van niet-juristen maar even in. “Wel moeten bij het opstellen van de wet werkgeversorganisaties ontzettend hebben liggen slapen.”

Dankzij de hard gesteld tweede clausule zit hun achterban nu met de gebakken peren en dat kan niet bij CAO worden gerepareerd: dat stond eerst wel in het wetsontwerp. ‘Van dit artikel kan niet ten nadele van de werknemer worden afgeweken.’

Drie uur komt uit Duitsland en België

“Hoe die drie uur in de wet terecht is gekomen? Bij de ontwerptekst overgenomen uit Duitsland en België”, zegt Kroon. “Maar daar zit de arbeidsmarkt anders in elkaar dan in Nederland. “Achter de ratio van drie uur, is het gissen. Ik heb het nog geprobeerd te traceren in de Duitse kamerstukken, maar er niets over kunnen vinden.”

Voor werkgevers met oproepkrachten was de uitspraak van de Hoge Raad een flinke teleurstelling. Kroon: “De wet is opgesteld eind jaren ’90. Toen het beter ging dan nu. Twee punten waren belangrijk. Inkomenszekerheid en oproepkrachten zouden zo min mogelijk gaten moeten krijgen in hun rooster.

Terraswerk

“De geest van het wetsontwerp had duidelijk terraswerk voor studenten en anderen zonder hoofdinkomen voor ogen. Wordt het mooi weer? Dan kunnen de serveersters aantreden! Niemand heeft bij het wetsontwerp de taxibranche in gedachten gehad. In de memorie van toelichting blijkt bovendien wel dat nooit is nagedacht over overlap.”

Uit de zaal klinkt weerzin: “Dit is tamelijk absurd toch?” Drie uur betaald voor een oproepje!” Een ander vraagt Kroon over het wanneer van reparatiewetgeving. “Die staat niet op de agenda, maar zou er wel moeten komen” zegt de advocaat. “Hier is een taak weggelegd voor het KNV bij de aanpassingen die straks staan te gebeuren naar aanleiding van het Sociaal Akkoord van april dit jaar.”

Arne Biesma

Bekijk hier: Presentatie Jan-Gerrit Kroon op het Nationaal Congres Contractvervoer

Lees ook: Hoge raad wijst parttime taxichauffeurs fors meer rechten toe

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Steven Don

2 reacties op “‘Roep taxichauffeur voor minimaal drie uur op’”

Jos Dinkelaar|03.07.13|11:56

Want zelfs wanneer er meerdere oproepen per dag uitgaan en periodes van drie uur elkaar overlappen, moet er telkens opnieuw drie uur worden uitbetaald, schrijft de Hoge Raad voor. Twee tips van Kroon: “Bij een contract van vijftien uur of meer mag je wel oproepen zonder telkens drie uur per oproep uit te betalen. Zorg bovendien dat de planning hiervan goed op de hoogte is, zodat die daar scherp rekening mee kunnen houden.”

Jos Dinkelaar|03.07.13|11:59

Ook moet er onregelmatigheids toeslag uitbetaald worden, dus 20% toeslag op de uren, en inderdaad met een minimum van drie uur betaald! Per keer dat je een rit gaat krijgen.

‘Roep taxichauffeur voor minimaal drie uur op’ | TaxiPro
Kroon, Blue Legal

‘Roep taxichauffeur voor minimaal drie uur op’

De Hoge Raad stelde op 3 mei dat artikel 7:628a van het burgerlijk wetboek redelijk is uitgelegd wanneer voor elke keer dat een oproepkracht aan de slag gaat, er minimaal drie uur loon wordt uitbetaald. “Roep een taxichauffeur daarom altijd voor minimaal drie uur op”, adviseerde advocaat Jan-Gerrit Kroon van Blue Legal tijdens het Nationaal Congres Contractvervoer. “Dan loopt de dubbeltelling niet als je hem in dezelfde periode nog een keer laat werken.”  

Want zelfs wanneer er meerdere oproepen per dag uitgaan en periodes van drie uur elkaar overlappen, moet er telkens opnieuw drie uur worden uitbetaald, schrijft de Hoge Raad voor. Twee tips van Kroon: “Bij een contract van vijftien uur of meer mag je wel oproepen zonder telkens drie uur per oproep uit te betalen. Zorg bovendien dat de planning hiervan goed op de hoogte is, zodat die daar scherp rekening mee kunnen houden.”

Wetsontwerp

“Theorieën over het ontstaan van de wet hebben de Hoge Raad niet geïnteresseerd. Die heeft de wet enkel verschrikkelijk letterlijk gelezen”, pepert Kroon zijn publiek van niet-juristen maar even in. “Wel moeten bij het opstellen van de wet werkgeversorganisaties ontzettend hebben liggen slapen.”

Dankzij de hard gesteld tweede clausule zit hun achterban nu met de gebakken peren en dat kan niet bij CAO worden gerepareerd: dat stond eerst wel in het wetsontwerp. ‘Van dit artikel kan niet ten nadele van de werknemer worden afgeweken.’

Drie uur komt uit Duitsland en België

“Hoe die drie uur in de wet terecht is gekomen? Bij de ontwerptekst overgenomen uit Duitsland en België”, zegt Kroon. “Maar daar zit de arbeidsmarkt anders in elkaar dan in Nederland. “Achter de ratio van drie uur, is het gissen. Ik heb het nog geprobeerd te traceren in de Duitse kamerstukken, maar er niets over kunnen vinden.”

Voor werkgevers met oproepkrachten was de uitspraak van de Hoge Raad een flinke teleurstelling. Kroon: “De wet is opgesteld eind jaren ’90. Toen het beter ging dan nu. Twee punten waren belangrijk. Inkomenszekerheid en oproepkrachten zouden zo min mogelijk gaten moeten krijgen in hun rooster.

Terraswerk

“De geest van het wetsontwerp had duidelijk terraswerk voor studenten en anderen zonder hoofdinkomen voor ogen. Wordt het mooi weer? Dan kunnen de serveersters aantreden! Niemand heeft bij het wetsontwerp de taxibranche in gedachten gehad. In de memorie van toelichting blijkt bovendien wel dat nooit is nagedacht over overlap.”

Uit de zaal klinkt weerzin: “Dit is tamelijk absurd toch?” Drie uur betaald voor een oproepje!” Een ander vraagt Kroon over het wanneer van reparatiewetgeving. “Die staat niet op de agenda, maar zou er wel moeten komen” zegt de advocaat. “Hier is een taak weggelegd voor het KNV bij de aanpassingen die straks staan te gebeuren naar aanleiding van het Sociaal Akkoord van april dit jaar.”

Arne Biesma

Bekijk hier: Presentatie Jan-Gerrit Kroon op het Nationaal Congres Contractvervoer

Lees ook: Hoge raad wijst parttime taxichauffeurs fors meer rechten toe

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Steven Don

2 reacties op “‘Roep taxichauffeur voor minimaal drie uur op’”

Jos Dinkelaar|03.07.13|11:56

Want zelfs wanneer er meerdere oproepen per dag uitgaan en periodes van drie uur elkaar overlappen, moet er telkens opnieuw drie uur worden uitbetaald, schrijft de Hoge Raad voor. Twee tips van Kroon: “Bij een contract van vijftien uur of meer mag je wel oproepen zonder telkens drie uur per oproep uit te betalen. Zorg bovendien dat de planning hiervan goed op de hoogte is, zodat die daar scherp rekening mee kunnen houden.”

Jos Dinkelaar|03.07.13|11:59

Ook moet er onregelmatigheids toeslag uitbetaald worden, dus 20% toeslag op de uren, en inderdaad met een minimum van drie uur betaald! Per keer dat je een rit gaat krijgen.