Kiwa, Register, hoofdkantoor

Taxichauffeurs op kosten gejaagd door nieuwe uitglijder KIWA

Door de komst van de boordcomputer taxi moeten chauffeurspassen omgewisseld worden voor chauffeurskaarten. Bij deze omwisselingoperatie heeft KIWA fouten gemaakt. Een deel van de kaarten heeft KIWA voorzien van een verkeerde einddatum. KNV vindt dat fouten hersteld moeten kunnen worden, maar de manier waarop KIWA dit doet is onbegrijpelijk. Secretaris Hubert Andela: “KIWA jaagt chauffeurs op kosten en zet hen in hun vakanties voor het blok, door eenzijdig onmogelijke reactietermijnen op te leggen.”

Een deel van de nieuwe kaarten heeft een geldigheidsdatum meegekregen van vijf jaar terwijl hierop dezelfde einddatum zou moeten staan als de oude chauffeurskaart. De kaart is daarmee ten onrechte een tot vijf jaar langer geldig dan zou moeten. Bij het herstellen van deze fout heeft KIWA de groep foutieve passen in twee groepen gedeeld. Een groep waarbij de kaart vier tot vijf jaar te lang geldig is en een groep waarbij de verlenging een tot vier jaar teveel bedraagt. Voor deze groepen hanteert KIWA verschillende oplossingen.

Oplossing KIWA

KIWA wil deze dossiers behandelen als een verlenging. KIWA stelt daar echter wel enkele voorwaarden aan. Een van die voorwaarden is dat de betreffende chauffeurs voor 1 augustus aanstaande een VOG en geneeskundige verklaring bij KIWA aanleveren. Deze VOG en geneeskundige verklaring mogen niet ouder zijn dan vier maanden.

KIWA is van plan geen verdere kosten in rekening brengen voor het verschaffen van een nieuwe kaart. Indien de chauffeur de VOG en geneeskundige verklaring niet op tijd inleveren, trekt KIWA de chauffeurskaart automatisch in per 1 augustus 2013. Een nieuwe kost € 127,33. KIWA Register heeft de betreffende chauffeurs in deze groep inmiddels een brief gestuurd.

Kaart vervangen

De chauffeurs van wie kaarten een tot vier jaar lang geldig zijn ontvangen binnenkort een brief van KIWA met daarin een vooraankondiging dat hun kaart wordt vervangen. In de periode daarna ontvangt de chauffeur een afhaalbericht en apart daarvan een brief met pin- en pukcode voor de kaart.

De chauffeurs krijgen dan zeven weken de tijd om de kaart op te halen op een postkantoor. Als een chauffeur de kaart niet ophaalt, wordt de kaart teruggestuurd naar KIWA. KIWA biedt vervolgens nog korte tijd de mogelijkheid de kaart opnieuw naar de chauffeur op te sturen. Als hiervan geen gebruik wordt gemaakt trekt KIWA zowel de omgewisselde als de vervangende kaart in. Een chauffeur moet in dat geval een nieuwe chauffeurskaart aanvragen. Hij moet dan opnieuw leges betalen a € 127,33.

Vreemde gang van zaken

KNV Taxi vindt het een vreemde gang van zaken en de oplossingen van Kiwa onredelijk. Secretaris Hubert Andela: “Het is onbegrijpelijk dat chauffeurs in de vakantieperiode zo’n korte reactietermijn krijgen en dat zij op kosten worden gejaagd als het mis gaat, terwijl KIWA zelf weer grote fouten maakte. Om in bepaalde gevallen na 1 augustus meteen de chauffeurskaart in te trekken is buiten alle proporties.”

KNV Taxi zal Kiwa vragen met betere oplossingen te komen, kondigt de branchevereniging aan.

Auteur: Bart Pals

6 reacties op “Taxichauffeurs op kosten gejaagd door nieuwe uitglijder KIWA”

Ik snap niet dat niemand van hogerhand het geklooi van Kiwa tegenhoud.

Duco Douwstra|29.06.13|12:46

KIWA is 1 van de vele criminele organisaties, die opereren onder bescherming van onze Politieke vrienden. Ik verzorg jaarlijks de verzending van 45 000 werkmappen 5000 luxe insteekmappen en pl/min 5000 blokken rittenstaten zonder enige hulp en nagenoeg zonder problemen, vandaag besteld morgen in huis voor 10% van de SDU prijzen. Wanneer worden we eens echt heel erg boos. Koop vandaag de Volkskrant John Schoorl https://docs.google.com/document/d/1zb8LqdQcZOeyG8Oyk7L34j6D4wXpAryDHaDCKP6fQ3E/edit

Welkom1963|30.06.13|08:24

Die hebben het te druk met zakken vullen ;-)

faa k|01.07.13|00:58

Onlangs werd bekend dat de echtgenoot van minister Melanie Schultz. Voor miljoenen Aandelen had in Kiwa Dus dat zegt genoeg.

Jos Dinkelaar|03.07.13|11:47

Fake KIWA ,vanaf het begin was het al verdacht,en al die fouten in de afhandeling, het is noodzakelijk deze club op te heffen.

Hans Dekker|18.07.13|11:11

Taxi laat het weer allemaal over zich heen komen. Maak nu een keer voorpagina nieuws TELEGRAAF, en vertel nou eens echt wat taxi allemaal moet en NIET meer mag. Laat iedereen weten waar je voor moet rijden, en leg de streken van KIWA ook even uit. Naast KIWA zijn er nog wel 2 partijen die aan de tand gevoeld mogen worden. Daarnaast door een goed verhaal en uitleg in de krant moeten de opdrachtgevers schaamrood op hun kaken krijgen. Zo moet het, anders gaat er weer geen verandering komen.