kind, taxi, leerlingenvervoer, taxichauffeur

Veenendaal gaat 10% bezuinigen op budget leerlingenvervoer

De gemeente Veenendaal wil 100.000 euro besparen op het budget leerlingenvervoer. Dat is bijna 10% van het huidige budget van 1,1 miljoen euro per jaar. Om dat te bereiken wordt opnieuw bekeken of een groep van 65 leerlingen toch met het openbaar vervoer naar school kunnen gaan. In totaal maken ongeveer 320 leerlingen gebruik van het schoolvervoer naar Doorn, Ede, Arnhem, Oosterbeek, Barneveld en Amersfoort.

Om goed te kunnen beoordelen of dat inderdaad mogelijk is laten we nu een onafhankelijk onderzoek instellen. Individueel wordt bekeken of openbaar vervoer voor een aantal van deze leerlingen mogelijk is. Wanneer dat het geval is dan sparen we als samenleving één ton uit op het leerlingenvervoer”, vertelt wethouder Marco Verloop tegen de Culemborgse Courant.

Bezuinigen

Het college moet een ton bezuinigen omdat de gemeenteraad deze opdracht heeft neergelegd. In april is besloten tot een herindicering van een aantal leerlingen, zonder de verordening aan te passen. Dat zijn leerlingen die vallen onder het zogeheten cluster 4 vervoer, jongeren die geen lichamelijke beperking hebben maar wel gedragsproblemen. Die indicering wordt nu dus opnieuw bekeken. Ook kijkt het college naar een bijdrage naar financiële draagkracht.

Mocht de landelijke overheid het toestaan de gemeentes het zogenaamde ‘signatuurvervoer’ afschaffen, scheelt dat zo’n 14.000 euro per jaar. Het gaat om 50 leerlingen per jaar. Maar omdat de helft heeft daarbij ook zintuigelijke, lichamelijke of verstandelijke beperkingen heeft, moeten zij sowieso vervoerd worden.

Signatuurvervoer

Een eventuele afschaffing van het signatuurvervoer gaat dus een besparing opleveren van 25 leerlingen die vanwege levensbeschouwing naar een school buiten Veenendaal gaan. Daarvan gaan er 24 naar een islamitische school in Ede en één naar een christelijke school van een bepaalde richting. Veenendaal heeft geen regulier islamitisch basisonderwijs.

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Veenendaal gaat 10% bezuinigen op budget leerlingenvervoer”

John Janos|18.07.13|21:59

Wat een kwatsch apart vervoerd worden vanwege een bepaalde geloofsovertuiging… Die “reguliere” kids worden toch ook bij elkaar in de bus geplaats. Wat nou als daar atheisten tussen zitten… Mogen die ook aanspraak maken om appart vervoerd te worden…?