Gemeente Buren halveert kosten leerlingenvervoer na aanbesteding

De kosten voor het leerlingenvervoer in de gemeente Buren zijn volgens de gemeente bijna gehalveerd door een nieuwe aanbesteding. Per jaar verwacht de gemeente tot eind 2016 slechts 380.000 euro uit te geven, terwijl dat voorheen 730.000 euro was. Combinatie Vijfstromenland won de aanbesteding en blijft net als in de afgelopen jaren verantwoordelijk voor het vervoer.

Het nieuwe contract loopt tot 1 januari 2017. Het bedrijf deed volgens de gemeente zowel in prijs als in kwaliteit de beste aanbieding. Waarom de kosten opeens zoveel lager zijn, dat kan de gemeente niet vertellen.

Aanbesteding

“Vijfstromenland kwam als beste op het gebied van prijs/kwaliteit uit de bus. Waarom het opeens zo veel goedkoper is, dat weten wij niet”, laat de gemeente-woordvoerder weten. “Het vorige tarief was ook via een openbare aanbesteding tot stand gekomen.”

Bernd Verbeek laat namens vervoerder Vijfstromenland weten dat een deel van de besparing is gerealiseerd door een tariefverlaging van maar liefst 20%. Een ander deel komt omdat een deel van de leerlingen voortaan met het OV gaat in plaats van de taxi. Maar of de berekende besparing van bijna 50% wordt gehaald, daaraan twijfelt hij.

Opstapplaatsen

“Volgens het bestek mochten we rekenen met opstapplaatsen op maximaal 1500 meter afstand van het huis van de leerlingen. Daarop hebben we het vervoersplan ingediend met een bijbehorend beladen uurtarief. Met zo’n afstand kun je in heel korte tijd alle leerlingen ophalen. Maar in de praktijk moeten we natuurlijk veel meer kilometers maken, want er zijn veel meer ophaaladressen en opstapplaatsen. En daar wordt uiteindelijk op gefactureerd, zoals afgesproken in het bestek”, aldus Verbeek.

De gemeente heeft bewust voor een korte looptijd van het contract gekozen om de handen vrij te houden en straks het vervoer eventueel anders aan te besteden. “Bijvoorbeeld in combinatie met het wmo-vervoer. Er zijn op dit moment geen belangrijke wijzigingen in de verordening”, licht de gemeente-woordvoerder toe. “Het verschil in kosten is dus vooral aan het tarief van de vervoerder toe te schrijven. Natuurlijk zullen we de geleverde kwaliteit in de gaten blijven houden.”

Verordening leerlingenvervoer

De gemeente Buren heeft sinds 1 januari een nieuwe verordening voor het leerlingenvervoer, al waren de wijzigingen niet echt ingrijpend. De veranderingen hebben vooral te maken met de invoering van de wet Passend Onderwijs. Deze wet is erop gericht dat kinderen met een beperking (eventueel met extra ondersteuning) een reguliere school kunnen bezoeken. Zo kunnen kinderen dichterbij huis naar school en zijn minder kinderen aangewezen op speciaal onderwijs. Daar houdt de nieuwe verordening rekening mee.

De nieuwe verordening heeft een andere indeling. Verder is er een wijziging in de maximale reistijd openbaar vervoer naar primair onderwijs (verlaagd van 2 naar 1,5 uur). Voor kinderen die al gebruik maakten van leerlingenvervoer is er niets veranderd.

Bart Pals

Alles weten over de laatste innovaties en oplossingen voor taxi-aanbestedingen? Kom naar  de vierde editie van het Nationaal Congres Contractvervoer tijdens Taxi Expo 2015 op 22 september in Houten.

Meer informatie via: www.taxi-expo.nl/congres-contractvervoer

Auteur: Bart Pals

2 reacties op “Gemeente Buren halveert kosten leerlingenvervoer na aanbesteding”

Johan Zevenbergen|17.08.15|16:32

Wie houd wie nu voor de gek?

Erwin Quaaden|18.08.15|10:41

@ Johan : helemaal mee eens. Daarbij als dit echt zou kunnen zou ik me als gemeente behoorlijk belazerd voelen…