Regiotaxi Utrecht

Regiotaxi Utrecht definitief naar DVG

Na het nodige oponthoud is Regiotaxi Utrecht voor de gemeenten Utrecht en Stichtse Vecht nu definitief gegund aan De Vier Gewesten (DVG). In de uitkomst van de gerechtelijke procedure die dit traject nogal vertraagde ziet de provincie Utrecht duidelijk handvaten richting toekomstige aanbestedingen.

TaxiPro berichtte begin deze week al dat alle lichten op groen stonden om de concessie te gunnen aan DVG of Willemsen de Koning (WdK), die in de aanbestedingsprocedure gelijk waren geëindigd. ZCN Personenvervoer was het met de procedure echter niet eens en tekende er de afgelopen tijd op meerdere manieren protest tegen aan. Daardoor bleek de aanvankelijke startdatum van 1 juli niet haalbaar.

Meest recent probeerde ZCN zijn gelijk te halen middels een kort geding. ZCN betoogde dat het niet zoals door opdrachtgever provincie Utrecht gesteld een aanbesteding op de economisch meest voordelige inschrijving was, maar op prijs – of in elk geval dat met prijs een eventueel verschil in kwaliteit nauwelijks kon worden goedgemaakt. De rechter gaf ZCN in dit verband ongelijk, waardoor de weg vrij was om het werk alsnog aan één van de winnende inschrijvers te gunnen.

Aanbesteed op kwaliteit

Omdat DVG en WdK gelijk waren geëindigd – met een maximale score van 660 punten op prijs en allebei 280 van de 340 punten op kwaliteit – moest er worden geloot. Bij die procedure kwam DVG als winnaar  uit de bus. Dit bedrijf mag het leerlingenvervoer in de genoemde gebieden gaan verzorgen. De aanvankelijk beoogde startdatum van 1 juli jongstleden is daarbij uiteraard achterhaald. DVG zal nu vanaf 1 oktober het vervoer voor zijn rekening nemen. De contracten daarvoor lopen tot 15 augustus 2018 en kunnen dan nog met een periode van twee jaar worden verlengd.

De provincie Utrecht laat bij monde van Ron van Dopperen weten blij te zijn dat dit deel van Regiotaxi Utrecht nu permanent is aanbesteed. “ZCN heeft betoogd dat het een aanbesteding puur op prijs was. De uitspraak van de rechter maakt duidelijk dat dit anders ligt en dat wij inderdaad op kwaliteit hebben aanbesteed. Met het oog op toekomstige concessies is het voor ons ook prettig om te weten dat we hierin een zekere mate van beleidsvrijheid hebben.”

Nieuwe vervoerder

De provincie Utrecht heeft met DVG afgestemd dat de nieuwe startdatum een haalbare kaart is. “In de uitspraak van de rechter is geen sprake van een opschortende werking”, geeft Van Dopperen aan. “En DVG is er op 1 oktober ook klaar voor om te gaan rijden.” Met de komst van een nieuwe vervoerder verandert er voor de reizigers overigens niets, zo benadrukt de provincie. Het vervoer voor Regiotaxi Utrecht in de gemeenten Nieuwegein, IJsselstein, Vianen, Houten, De Bilt, Zeist en Bunnik wordt verzorgd door Willemsen de Koning en dat blijft ook het geval zolang de huidige contracten lopen.

De nieuwe aanbesteding voor de regiotaxi in Utrecht en Stichtse Vecht moest overigens plaatsvinden omdat vervoerder Transvision de opdracht terug wilde geven. De rechter gaf het bedrijf daarin gelijk. Met Transvision zijn wel afspraken gemaakt over het verzorgen van het vervoer tot er een nieuwe partij was aangewezen om dat te doen. Ook het Regiotaxi-vervoer tot 1 oktober is daarmee geregeld.

Vincent Krabbendam

Lees ook: 

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

2 reacties op “Regiotaxi Utrecht definitief naar DVG”

Jacob Bolletje|12.07.16|16:26

handvaTTen!

Duco Douwstra|14.07.16|11:49

Beste Jacob, Volgens de Nederlandse taalunie mag het allebei. Dus zowel handvatten als handvaten is goed. Hoewel handvatten volgen oud gebruik wel het meest correct is, maar om daarover belerend te doen zeker niet. En al helemaal niet in het licht bezien van bovenstaand kostbaar aanbestedingscircus. Deze aanbestedingen hebben veel weg van de maandelijkse verhuizing van Brussel naar Straatsburg. Als je net alles op orde heb is er weer een volgende aanbesteding die alles door de war kan gooien