Connexxion, taxibus

Gelderse gemeenten kiezen Connexxion voor leerlingenvervoer

Connexxion Taxi Services mag in elk geval komend jaar het leerlingenvervoer in de Gelderse gemeenten Bronckhorst, Doetinchem en Oude IJsselstreek voor zijn rekening nemen. Vanaf 1 augustus 2017 wordt het leerlingenvervoer in de regio onderdeel van een grote geheel voor basismobiliteit.

De opdracht betreft op dit moment ruim 200 leerlingen die vanuit de genoemde plaatsen naar onderwijsinstellingen binnen de gemeente Doetinchem moeten worden gebracht. De opdracht is voor slechts een jaar aan Connexxion gegund: op 1 augustus aanstaande gaan de contracten in, op 31 juli 2017 lopen deze weer af. Een verlenging behoort wel tot de mogelijkheden.

De korte aanvankelijke contracttermijn hangt samen met het project voor een betere basismobiliteit van zeven gemeenten in de Achterhoek. De gemeenten Aalten, Doetinchem, Oude IJsselstreek, Bronckhorst, Winterswijk, Berkelland en Oost Gelre werken aan een nieuw systeem vanuit de wens de Achterhoek beter bereikbaar te maken met verschillende vormen van (openbaar) vervoer. Bij deze nieuwe aanpak worden de regie en uitvoering van het vervoer gesplitst.

Regiotaxi

Eerder dit jaar werd al bekend dat Munckhof de regiecentrale voor zijn rekening gaat nemen. De inschrijving op de aanbesteding voor het regiotaxivervoer zelf liep eerder deze maand af en was op met name kleine en lokale bedrijven gericht. De winnaars van die procedure worden naar verwachting in september bekendgemaakt. Per 1 januari aanstaande gaat het Achterhoekse regiotaxivervoer in zijn nieuwe vorm van start. Het leerlingenvervoer in de zeven gemeenten wordt vanaf 1 augustus in de nieuwe basismobiliteit geïntegreerd.

Aantallen leerlingen

Connexxion moet als leerlingenvervoerder wel rekening houden met diverse ontwikkelingen binnen de gemeenten Doetinchem, Oude IJsselstreek en Bronckhorst. Zo worden de gevolgen voor de twee jaar geleden in werking getreden Wet op het passend onderwijs pas de komende jaren duidelijk, maar een verandering van de aantallen leerlingen ligt daarbij wel voor de hand.

Ook andere gemeentelijke ontwikkelingen kunnen die cijfers nog beïnvloeden, en “er is een project Dorpsauto in Oude IJsselstreek”, meldt het Programma van Eisen verder. “Het kan voorkomen dat leerlingen uit de gemeente Oude IJsselstreek hierin worden ondergebracht. In beginsel worden hieruit geen grote wijzigingen verwacht.”

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van TaxiPro en hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.