leerlingenvervoer

Vervoerders geraadpleegd over duurzaamheid en kwaliteit

Bij de aanbesteding van het leerlingenvervoer willen vijf Utrechtse gemeenten zo veel mogelijk rekening houden met duurzaamheid en kwaliteit. Om de aanbesteding optimaal in te richten vindt momenteel een marktconsultatie plaats.

De gemeenten Bunnik, De Bilt, Wijk bij Duurstede, Zeist en Utrechtse Heuvelrug zoeken gezamenlijk naar taxibedrijven om de honderden leerlingen die binnen hun grenzen wonen te vervoeren van en naar scholen. Zoals het er nu uitziet, zal de opdracht voor een periode van vier jaar worden gegund, wordt er gewerkt met diverse percelen en is eventueel verlengen na afloop van de contractduur niet aan de orde.

Als basis voor de gunning telt de economisch meest voordelige inschrijving, waarbij de gemeenten aspecten op het gebied van duurzaamheid en kwaliteit zo zwaar mogelijk mee willen laten wegen. De marktconsultatie is bedoeld om kennis en ervaring op te vragen bij marktpartijen. Deze informatie kan dan worden gebruikt om de aanbesteding zo effectief mogelijk op te zetten. Die aanbesteding moet uiteraard nog van start gaan, maar als sluitingsdatum is 20 februari 2017 vastgesteld.

Duurzaamheid en prijs

De gemeenten hebben bestaande leveranciers aangeschreven, maar hopen ook elders uit de markt feedback te krijgen. Alle verzamelde informatie zal in een consultatieverslag worden verwerkt, al zijn de gemeenten wel vrij om te bepalen welke gegevens zij wel en niet gebruiken. Deelname aan de consultatie is niet verplicht en zal ook niet van invloed zijn op de uitkomst van de aanbesteding, zo beloven de gemeenten.

Hoewel duurzaamheid prominent op de agenda staat, gaan slechts twee vragen over duurzame dienstverlening. De gemeenten willen graag van de vervoerders weten welke ontwikkelingen binnen het thema duurzaamheid zij zien en hoe zij daar mee omgaan. De tweede vraag kent ook een financiële kant: “Hoe kunnen we het milieuaspect optimaal meenemen zonder dat dit direct een toename van de prijs als gevolg heeft?”

Percelen

Als het om de kwaliteit gaat, hebben de vijf gemeenten ongeveer een dozijn vragen in petto. Zo willen ze graag weten hoe vervoerders bereikbaarheid borgen, tevredenheid garanderen en zorgen voor gekwalificeerd personeel en vaste chauffeurs per route. Een interessante vraag is “Wat heeft u als vervoerder in de afgelopen jaren ontwikkeld waar ouders, leerlingen, opdrachtgevers en u als vervoerder baat bij hebben?”

De overige vragen gaan over perceel en overeenkomst, het pakket van eisen en de vergoeding voor het vervoer. De marktconsultatie loopt nog tot eind september.

Tijdens het Nationaal Congres Contractvervoer, op 12 oktober in Expo Houten, wordt u bijgepraat over alles wat momenteel in de branche voor contractvervoer speelt. Meld je nu aan voor dit congres.

taxiexpobanner

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.