gordel, tribus, B&S, taxi, rolstoel, taxichauffeur

Vijf vervoerders gekozen voor RegioRijder

De gemeenten uit de regio’s Haarlemmermeer, IJmond en Zuid-Kennemerland hebben gezamenlijk vijf vervoerders gekozen die vanaf 1 januari 2017 het regionale doelgroepenvervoer gaan uitvoeren. Zij gaan per 1 januari 2017 het Wmo-vervoer, dat nu regionaal bekend staat onder de naam OV-taxi en Meer-Taxi, onder regie van de regionale vervoercentrale verzorgen.

De regiecentrale is een activiteit van Connexxion. De taxibedrijven aan wie het vervoer gegund is, zijn Munckhof Taxi, ZCN Totaalvervoer, A-Tax De Vries, Taxicentrale Maasbuurt en Verhoef Personenvervoer. Vanaf 1 augustus 2017 verzorgen deze partijen ook het leerlingenvervoer voor vijf gemeenten in de regio.

Efficiënt doelgroepenvervoer

Voor het nieuwe systeem van vervoercentrale en vervoerders is ook een nieuwe naam gekozen: RegioRijder. De huidige reizigers van OV-taxi en Meer-Taxi worden begin december over deze wijzigingen geïnformeerd. Het gaat om de gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen en Zandvoort.

Deze gemeenten hebben met elkaar afspraken gemaakt om het doelgroepenvervoer gezamenlijk zo efficiënt mogelijk te organiseren. Uitgangspunt hierbij is dat iedereen zich zelfstandig en tegen een redelijk tarief kan verplaatsen, bijvoorbeeld om naar werk of school te gaan of om sociale contacten of medische voorzieningen te bezoeken. Het vervoer beperkt zich niet tot gemeentegrenzen, maar iedere reiziger kan vanaf zijn of haar vertrekadres ritten maken binnen een vooraf vastgesteld kilometerbudget.

Regiecentrale als aanspreekpunt

Om het doelgroepenvervoer goed te kunnen organiseren, hebben de gemeenten gekozen voor een aparte vervoercentrale. Deze regiecentrale, uitgevoerd door Connexxion, heeft een onafhankelijke positie ten opzichte van de gekozen vervoerders. De vervoercentrale is vanaf 1 januari 2017 het aanspreekpunt voor de reiziger en draagt de verantwoordelijkheid voor de planning van al het vervoer van deur tot deur. Door regionaal samen te werken kunnen ritten beter gecombineerd worden en voertuigen efficiënter worden ingezet, zo hopen de betrokken opdrachtgevers.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.