ZOOV

Informatiebijeenkomst over instroom leerlingenvervoer in ZOOV

Na de zomer wordt ook het leerlingenvervoer in de Achterhoek bij het nieuwe systeem ZOOV ondergebracht. Taxibedrijven die overwegen mee te doen aan de aanbesteding, kunnen op donderdag 23 februari een informatiebijeenkomst bijwonen. Intussen heeft ZOOV een goede eerste maand achter de rug, al blijft er altijd ruimte voor kleine verbeteringen.

ZOOV ging op 1 januari jongstleden van start als het nieuwe systeem voor regiotaxivervoer in de gemeenten Aalten, Doetinchem, Oude IJsselstreek, Bronckhorst, Winterswijk, Berkelland en Oost Gelre. Het vervoer is in handen van Correct Monnereau / TCR Raalte en Willemsen De Koning. Munckhof neemt de regie voor zijn rekening. Het gaat naar schatting om zo’n 240.000 taxiritten per jaar. Er werd gestart met het vervoer van wmo-pashouders; later komen daar ook de leerlingen en het andere routegebonden vervoer bij, onder meer in het kader van de Jeugdwet en de Participatiewet.

Kleinere taxibedrijven

De komende tijd vindt voor het leerlingenvervoer en de andere vervoersvormen die instromen de aanbesteding plaats. Tijdens de informatieavond geeft ZOOV een toelichting op de opzet van de aanbesteding. Zo komen de opzet van het bestek en de opdeling in deelopdrachten aan bod . Omdat het ook mogelijk wordt om voor delen van het vervoer in te schrijven, zijn ook kleinere taxibedrijven van harte welkom op deze informatieavond. De bijeenkomst begint om 19.30 uur bij Leusink Recreatie aan de Lievelderweg 106 in Lievelde.

De term ‘informatiebijeenkomst’ dekt wel echt de lading, benadrukt de organisatie. “De bijeenkomst is niet bedoeld als discussie- of bespreekavond. Er wordt dus geen inhoudelijke informatie verstrekt over de eisen of toelichting op de eisen gegeven. Vragen hierover kunnen tijdens de aanbestedingsprocedure worden gesteld. Vanaf vrijdag 24 februari zijn alle documenten te vinden op TenderNed. De definitieve gunning vindt voor de zomer plaats.”

Stiptheid boven de norm

Anderhalve maand na de start kan Geert-Jan Verzijden, coördinator ZOOV Beheer bij de gemeente Winterswijk, het nodige vertellen over de eerste ervaringen met en indrukken van het nieuwe systeem. “De eerste maand van ZOOV is naar tevredenheid verlopen. Het aantal uitgevoerde ritten is ongeveer gelijk aan die in januari vorig jaar met Regiotaxi Gelderland in de Achterhoek. De stiptheid is boven de gestelde norm en het aantal klachten is beperkt. De meeste klachten hadden te maken met de start van het systeem, zoals het automatisch betalen van de ritbijdrage, het inloggen op Mijn ZOOV en dergelijke.”

De vervoercentrale, ZOOV Reisplanner genaamd, wordt zoals aangegeven door Munckhof uitgevoerd. Verzijden geeft aan dat de samenwerking tussen Munckhof en de vervoerders goed verloopt. “We merken dat alle partners nog moeten wennen aan de manier van samenwerken in het regiemodel. Met elkaar werken we aan verbeteringen in het proces en de samenwerking. Het gaat dan bijvoorbeeld om praktische zaken als het inloggen via de BCT, de uitwisseling  van de verzamelde ritdata, het koppelen van chauffeurs en voertuigen aan de geplande diensten, et cetera.”

“De komende maanden gebruiken we om op basis van de verzamelde gegevens de planning en uitvoering van het vervoer verder te verbeteren. Ook gaan we de integratie van het routevervoer per augustus 2017 voorbereiden”, aldus Verzijden.

Foto: Carlo Stevering

Lees ook: Regiotaxi Achterhoek verder als ZOOV

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van TaxiPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.