Snelweg

Angstige taxirit door gevaarlijk rijgedrag onwel geworden chauffeur

Drie leerlingen uit Almelo hebben een bewogen taxirit achter de rug, die niet bij hun school maar in Duitsland eindigde. Een laag bloedsuikergehalte bij de chauffeur lijkt de oorzaak te zijn geweest van zijn verwarde en gevaarlijke rijgedrag. Bij het incident raakte niemand gewond.

Het incident werd bekend doordat de moeder van één van de kinderen haar relaas op Facebook plaatste. Haar dochter werd tegen 8.00 uur opgehaald door de chauffeur, maar appte zo’n drie kwartier later naar haar moeder dat hij op de verkeerde weghelft reed. Op dat moment zou hij ook al twee keer met zijn taxi tegen de vangrail hebben gezeten. Op enig moment bleek ook dat ze in Duitsland reden.

Politie gebeld

De drie leerlingen aan boord probeerden de chauffeur meerdere malen te bewegen tot stoppen of omkeren. Hij zou hebben geweigerd de centrale te bellen. Die kon hem op zijn beurt niet lokaliseren, omdat de navigatie aan boord over de Duitse grens niet werkt. Uiteindelijk lukte het de kinderen om de chauffeur een afslag te laten nemen. Daar stapten zij uit en belden ze de politie. Inmiddels bleken ze bij het Duitse Lingen te zijn, hemelsbreed toch een kilometer of zestig bij Almelo vandaan.

Naar het zich laat aanzien, vertoonde de chauffeur zijn vreemde gedrag als gevolg van gezondheidsproblemen. Gerbert Luttikhuis, directeur van Taxi Almelo, vertelt dat aan RTL Nieuws. “”Hij heeft diabetes, het lijkt erop dat hij een hypo had. Zelf kan hij zich helemaal niks meer van het incident herinneren, we zijn er allemaal enorm van geschrokken.” Dat de man diabetes heeft, is pas door dit incident aan het licht gekomen.”Als je een werknemer vraagt naar zijn medische toestand of medisch verleden, heeft iemand het recht om daar niet op te antwoorden. Daarnaast is hij een uitzendkracht, hij werkte pas sinds vorige week woensdag voor ons. We wisten hier dus niets van.”

Snel gehandeld

De chauffeur zou achter het stuur met een injectiespuit in de weer zijn geweest. In de Facebook-update werd daarom gesteld dat hij drugs zou hebben gebruikt. Als de man inderdaad diabetes heeft, kan het echter gaan om een insuline-injectie. De chauffeur zou achter het stuur een zogenaamde hypoglykemie (kortweg hypo) hebben gehad, waarbij de bloedsuikerspiegel op een te laag niveau kom. Dat kan volgens de Diabetesvereniging Nederland een reeks symptomen teweegbrengen, waaronder duizeligheid, honger, stemmingswisselingen en hartkloppingen. “Hypo’s zijn vervelend en soms ronduit beangstigend. Ook brengen ze in bepaalde omstandigheden risico’s met zich mee, bijvoorbeeld in het verkeer”, aldus de Diabetesvereniging.

De moeder van de leerlinge is trots op haar dochter en prijst hoe ze zich tijdens het angstige avontuur heeft gedragen. Ze geeft in haar Facebook-update ook aan dat het taxibedrijf snel gehandeld heeft en dezelfde avond met een grote bos bloemen op de stoep stond. Tegelijk geeft ze aan dat het een traumatische ervaring was en dat het verwerken ervan tijd zal kosten. De politie doet onderzoek naar het incident. Daaruit moet dus ook blijken wat precies de oorzaak van het vreemde en gevaarlijke rijgedrag is geweest.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is de vaste redacteur van TaxiPro en het tijdschrift Nederlands Vervoer. Hij schrijft ook voor diverse andere titels van ProMedia.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.