Rolstoelbus

Nieuwe aanbesteding en overbruggingsafspraken Noordoost-Friesland

Bron: TaxiPro

Omdat de vorige aanbesteding een kort geding niet overleefde, is er nu een nieuwe gunningsprocedure opgestart voor het doelgroepenvervoer in Noordoost-Friesland. De contracten die hierin worden aanbesteed, moeten op 8 januari 2018 ingaan. Tot die tijd zijn er overbruggingscontracten van kracht met de huidige vervoerders van leerlingen en Wmo-cliënten.

Dat meldt Mobiliteitsbureau Noordoost-Fryslân op zijn website. Begin vorige maand oordeelde de rechter dat er een nieuwe aanbesteding moest plaatsvinden voor het doelgroepenvervoer in de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel, Kollummerland en Tytsjerksteradiel. Dat oordeel was het resultaat van een kort geding dat was aangespannen door Taxibedrijf Waaksma. Deze vervoerder kwam in opstand omdat een deel van de vier winnaars onder kostprijs zou hebben ingeschreven.

Twijfel en onzekerheid

Dat laatste kan volgens de rechter niet worden aangetoond. Het probleem was echter dat voor het tegendeel hetzelfde geldt: volgens de rechter kan de opdrachtgever onvoldoende controleren of de tarieven van de winnende inschrijvers wel kostendekkend zijn. Dat laat te veel ruimte voor twijfel en onzekerheid. Daarom is een nieuwe aanbesteding geboden en nu dus uitgeschreven.

In de nieuwe aanbestedingsprocedure wordt net als in de eerste versie beoordeeld op 40 procent prijs en 60 procent kwaliteit. Wel is een aantal zaken anders dan in de eerdere aanbestedingsprocedure. De ondergrens voor de prijs is anders opgebouwd, er zijn andere gunningscriteria voor bijvoorbeeld kwaliteit en er zijn aanvullende eisen in het bestek opgenomen op het vlak van duurzaamheid.

Gegund

De inschrijvingsperiode loopt tot en met 11 september 2017. In de periode daarna moet blijken welke partijen het doelgroepenvervoer in dit gebied gegund krijgen. In de eerste poging tot aanbesteden wonnen VMNN Friesland, Taxi- en Bergingsbedrijf Dorenbos, Taxicentrale Witteveen en Taxi- en touringcarcentrale Noord Oost Friesland (NOF). Waaksma, dat het vervoer momenteel voor een groot deel verzorgt, mag dat in elk geval nog tot begin januari blijven doen.

Lees ook: Waaksma wint kort geding, heraanbesteding Noordoost-Friesland

Wil je alles weten over de laatste ontwikkelingen in het doelgroepenvervoer? Kom dan naar het Nationaal Congres Contractvervoer op 12 oktober 2017 in Expo Houten. Schrijf je nu in.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.