3 euro

Onrust om 3 euro toeslag Regiotaxi Twente houdt aan

Na de gemeente Enschede heeft ook Haaksbergen de toeslag van 3 euro op een late reservering van de Regiotaxi Twente opgeschort. In beide gemeenten moet het besluit om de toeslag in te voeren eerst worden afgestemd volgens de plaatselijke regels. Maar volgens de SP ligt het in Enschede complexer dan de gemeente doet voorkomen en zou er onvolledige informatie aan de gebruikers van het vervoer zijn verschaft.

Sinds 1 juli is er in twaalf Twentse gemeenten een nieuw systeem voor doelgroepenvervoer van kracht. Onderdeel van de veranderingen is ook een toeslag op ritten die na 21.00 uur voor dezelfde avond of volgende dag worden geboekt. Volgens de gemeenten werd in de eerste helft van 2017 maar liefst 42 procent van de ritten na 21.00 uur geboekt, wat efficiënt plannen van het vervoer heel lastig zou maken. De toeslag van 3 euro moet mensen motiveren om op tijd te boeken, wat zou leiden tot een efficiëntere planning.

In twee gemeentes opgeschort

Maar er is vooral verbolgen gereageerd op het besluit om de toeslag in te voeren. Bovendien blijkt het niet zomaar te kunnen. De Verordening Maatschappelijke Ondersteuning en het Besluit Maatschappelijke Ondersteuning van de gemeente Enschede moeten daarvoor enigszins worden aangepast, waarna de gemeenteraad daarmee moet instemmen. Daarom is de toeslag een paar maanden opgeschort. De gemeente Haaksbergen ziet eveneens voorlopig van de toeslag af. Ook hier moet de verordening met instemming van de gemeenteraad worden aangepast.

In Enschede is intussen de plaatselijke SP in opstand gekomen. De partij kreeg ook de brief die deze week aan de gebruiker van de Regiotaxi is verstuurd, waarin het opschorten van de toeslag is uitgelegd. Volgens de SP gebeurt dat echter onvolledig en worden de ontvangers van de brief misleid. “De tekst doet vermoeden dat het een kwestie van tijd is dat de 3 euro toeslag wordt ingevoerd. In de brief staat niet duidelijk dat de toeslag alleen wordt geïnd als de gemeenteraad daartoe besluit.”

Fout gemaakt

De SP ziet wel meer onvolkomenheden in de brief. De partij zou eigenlijk graag zien dat de verantwoordelijke wethouder open en eerlijk uitlegt dat er een fout is gemaakt met het aanpassen van de verordening zonder raadsbesluit. Ook is men van mening dat de toeslagen daarom onterecht zijn geïnd, en dat de gemeente ze zou moeten terugbetalen. In de brief zou ook ten onrechte nog een keer staan dat de toeslag bij late boekingen moet worden betaald, terwijl niet staat vermeld dat de al betaald toeslagen teruggevraagd kunnen worden.

Het nieuwe doelgroepenvervoer in twaalf Twentse gemeenten komt ook uitgebreid aan bod tijdens het Nationaal Congres Contractvervoer op 12 oktober in Expo Houten. Alles weten van deze en andere ontwikkelingen in het Nederlandse doelgroepenvervoer? Maak dan nu gebruik van 50 euro vroegboekkorting op je inschrijving.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

3 reacties op “Onrust om 3 euro toeslag Regiotaxi Twente houdt aan”

Kashia Boeren|26.07.17|15:42

RMC in Rotterdam vraagt 3,50 euro toeslag bij een late boeking, staat ook niet in verordening dus waarom is het in Enschede een probleem?

Gijs Schinkel|26.07.17|23:54

In enschede houden we er niet van, om voor flauwekul te betalen, waar al voor betaald is., in de aanbesteding. Extra betalen voor een goede rittenplanning, doet mijn inziens meer aan chantage denken. Betaal je niet extra, dan komen we te laat !

Pierre van Aert|27.07.17|12:19

Chantage ? Ben je gek, ze rijden al bijna voor niets !