Uitlaat

Aantal taxi’s op groengas PlusOV moet omhoog

Binnen PlusOV stond de laatste tijd alles in het teken van het vervoer op de rit krijgen na een moeizame start. Nu de problemen onder controle zijn, verwacht PlusOV echter van de vervoerders dat ze gaan voldoen aan de afspraken over de inzet van voertuigen op groengas. Twee van de drie vervoerders halen die normen nog niet.

Dat meldt Omroep Gelderland op basis van eigen onderzoek. PlusOV kende met name vanaf augustus vorig jaar grote problemen en de periode sindsdien is er vooral op gericht geweest het vervoer op orde te krijgen. Nu dat het geval is, kan men ook naar de details van de vervoerovereenkomst gaan kijken.

Vooralsnog haalt alleen TCR Groep uit Raalte de afgesproken norm. Zij reden niet meteen vanaf het begin voor 100 procent met taxi’s op groengas, maar inmiddels doen zij dat wel. Willemsen-de Koning zegde in dit verband 85 procent toe, maar komt op een totaal van zo’n 140 voertuigen voor PlusOV nog ongeveer vijftig groengas-taxi’s tekort. Dat zou mede komen door leveringsproblemen. Ook Witteveen zit op ongeveer de helft, terwijl 75 procent was toegezegd.

Zaakjes op orde

Navraag bij PlusOV door Omroep Gelderland wijst uit dat er in de moeizame maanden sinds augustus andere prioriteiten waren dan de naleving van de duurzaamheidsafspraken. “We waren al blij als de mensen werden vervoerd”, wordt zelfs een woordvoerder geciteerd. Na een kritisch rapport, een plan van aanpak en wat wisselingen van de wacht in de aansturing zegt PlusOV zijn zaakjes nu op orde te hebben. Daarmee is er nu ook oog voor de toezeggingen op het gebied van duurzamer vervoer.

PlusOV vraagt om verbetering en de twee vervoerders zeggen dat ook toe. Willemsen-de Koning zal alle kilometers compenseren die in strijd met de afspraken nog niet op groengas worden gereden. Dat gebeurt door de aanschaf van certificaten voor aanplant en bescherming van bossen. WdK wil op 1 augustus aanstaande de norm van 85 procent halen, Witteveen wil een maand later op zijn norm van 75 procent zitten. PlusOV kan overigens geen boete opleggen als de normen niet worden gehaald, omdat daar niets over is vastgelegd in de overeenkomsten.

Lees ook:

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.