Leerlingen. Foto: iStock / monkeybusinessimages

Nieuwe leerlingenvervoerder start halverwege schooljaar

De Brabantse gemeenten Bergen op Zoom en Woensdrecht zijn op zoek naar een nieuwe leerlingenvervoerder die halverwege het huidige schooljaar moet beginnen aan de opdracht. Dat is ongebruikelijk, maar volgens de opdrachtgever is het in de huidige situatie de enige oplossing.

Dat het vervoer midden in een schooljaar door een nieuwe vervoerder wordt overgenomen, is ongebruikelijk. In dit geval werden de opdrachtgever en de vervoerder het niet eens over de aanpassingen van bepaalde afspraken. In het contract is afgesproken dat in zo’n geval beide partijen het recht hebben om de overeenkomst op te zeggen, wat de vervoerder ook deed.

Deze was wel bereid tot een verlenging van een half jaar, zodat de gemeenten in elk geval het werk opnieuw kunnen aanbesteden voor de periode na de komende kerstvakantie. De beschikbare tijd is wel beperkt, want op 15 november moet het nieuwe contract ingaan en de vervoerder heeft dan minder dan twee maanden de tijd om alles voor te bereiden. De opdrachtgever is zich van die korte implementatietijd bewust, maar verwacht ook dat er in de kerstvakantie weinig veranderingen in de aantallen leerlingen en hun bestemmingen zullen zijn.

Maximaal 7,5 jaar looptijd

De te sluiten overeenkomst loopt in eerste instantie drieënhalf jaar, tot en met 31 juli 2023. Daarna kan er nog twee keer met twee jaar worden verlengd, waardoor de opdracht in het meest gunstige geval loopt tot en met 31 juli 2027. Het gaat weliswaar om drie soorten vervoer (leerlingenvervoer per gemeente en gymvervoer voor allebei), maar voor het geheel willen Bergen op Zoom en Woensdrecht het liefst met één opdrachtnemer in zee gaan.

Beide gemeenten sloten zich vrij recent aan bij het akkoord uitstootvrij doelgroepenvervoer 2025. Vervoerders, opdrachtgevers en voertuigleveranciers werken in dat verband samen aan het verduurzamen van het Nederlandse doelgroepenvervoer. De uiteindelijke vervoerder wordt door Woensdrecht en Bergen op Zoom dan ook “uitgedaagd om te komen tot efficiënte en milieuvriendelijke oplossingen.”

Op donderdag 10 oktober staat het Nationaal Congres Contactvervoer 2019 in het teken van uitdagingen én oplossingen voor het Nederlandse doelgroepenvervoer. Aanmelden kan nu nog tegen een aantrekkelijke vroegboekkorting.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.