Hans Hendrix

Hans rijdt nog steeds zorgvervoer: ‘Toch wel spannend’

De meeste taxi’s staan momenteel stil door de coronacrisis. Maar voor het vervoer dat nog wel wordt gereden, zijn chauffeurs nodig. In een serie interviews zet TaxiPro deze groep mensen in de schijnwerpers. De eerste aflevering gaat over de 61-jarige Hans Hendrikx, die deze week in totaal nieuwe omstandigheden een aantal mensen van en naar de fysiotherapeut bracht.

Hendrikx vervoert normaalgesproken verschillende doelgroepen voor zijn werkgever, Taxi Geerets de Leeuw. Leerlingenvervoer, wmo-ritten onder de vlag van Omnibuzz, Valys, vervoer voor verzekeraars: “Van alles wat, eigenlijk.” Maar door de coronacrisis is er vrijwel geen doelgroepenvervoer meer. En wat nog wel wordt gereden, gaat op een heel andere manier dan tot een paar weken geleden. Afgelopen dinsdag reed Hendrikx voor het eerst een aantal ritten in één van de voertuigen die van een doorzichtige cabine voor de chauffeur zijn voorzien.

“Ik vind het mooi dat Taxi Geerets de Leeuw samen met Tribus deze oplossing heeft bedacht. Enerzijds omdat het zo toch mogelijk is om mensen te vervoeren voor wie dat echt noodzakelijk is. En anderzijds omdat we als vervoerder laten zien waar we toe in staat zijn, ook in moeilijke tijden. Om die redenen heb ik ook aangeboden om als chauffeur ritten te rijden met één van de speciaal ingerichte bussen.”

Handschoenen en mondkapje

Op dinsdag was het voor het eerst zo ver. Ik zou die dag twee mensen wegbrengen en weer ophalen, dus in totaal vier ritten. De eerste rit betrof een mevrouw die naar de fysiotherapeut moest. Ik heb aangebeld en ben vervolgens op enige afstand van de taxi gaan staan, zodat de vrouw zelf kon instappen en haar gordel kon omdoen. Vervolgens sloot ik de deur en kon ik gaan rijden, waarna ik de vrouw bij de fysiotherapeut heb afgezet.

Nadat ze was uitgestapt, heb ik met handschoenen aan en mondkapje voor met desinfecterende spray alles aan boord schoongemaakt waarmee de passagier in aanraking was gekomen, zoals de beugels en de stoel. In de taxi is overigens maar één stoel opengeklapt omdat er echt maar één persoon tegelijk mag meerijden. Na het schoonmaken, dat na elke rit moet gebeuren, was ik klaar voor de volgende klant.

Onzekere situatie

Het betrof een oudere man die door zijn vrouw de taxi in geholpen moest worden. Ze wilde ook meerijden, maar dat kan onder de huidige omstandigheden dus niet. De rit ging naar dezelfde praktijk, even verderop, en de vrouw is daar op eigen gelegenheid heengegaan om haar man weer uit de taxi te helpen. Daarna heb ik de vrouw van de eerste rit weer naar huis gebracht. Toen ik na mijn pauze de oudere man weer wilde ophalen, bleek deze echter vanuit de praktijk van de fysiotherapeut met de ambulance naar het ziekenhuis te zijn gebracht, omdat hij onwel was geworden.

Zo kwam er dus een apart einde aan een toch al bijzondere dienst. Alles is anders dan normaal. Dat maakt het toch wel spannend, en ook een beetje creepy. Maar dat zit hem vooral in het onbekende en onzekere. Ik ga ervan uit dat er goed is nagedacht over de chauffeurscabine en ik twijfel er ook niet aan dat ik daarin op een veilige manier mijn werk kan doen.” 

Dit interview is er één in een serie waarin TaxiPro aandacht besteedt chauffeurs die ondanks de coronacrisis hun werk blijven doen. Wil je jouw verhaal doen? Stuur dan een mailtje aan redactie@taxipro.nl met in het kort de bijzonderheden van jouw verhaal en wellicht nemen we dan contact met je op.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

2 reacties op “Hans rijdt nog steeds zorgvervoer: ‘Toch wel spannend’”

Michaël Vermeer|26.03.20|12:34

Naar de fysio? De mijne is gewoon gesloten, absurd

Piet Engelen|27.03.20|15:47

goed bezig collega