Corona ABC

Instructievideo bij aangepast protocol leerlingenvervoer

Foto: Corona ABC

Omdat de scholen in het voortgezet speciaal onderwijs binnenkort hun deuren weer openen, is het protocol voor veilig leerlingenvervoer uitgebreid. Bij deze nieuwe versie hoort ook een instructievideo van TX-Keur: versie 3 van het Corona ABC voor taxi- en zorgvervoer.

De eerste versie van het protocol ging over het vervoer van leerlingen in de basisschoolleeftijd. Omdat de rol van kinderen tot 12 jaar in het verspreiden van het coronavirus zeer gering lijkt te zijn, waren aanvullende maatregelen aan boord van de taxi’s niet nodig. Nu de middelbare scholen weer open gaan, is dat anders en dat is ook vertaald in het aangepaste protocol. Leerlingen uit deze groep moeten in de taxibus 1,5 meter afstand van elkaar en de chauffeur houden. Kan dat niet en hebben de leerlingen geen corona-symptomen, dan dragen zij en de chauffeur mondkapjes.

Korte fragmenten

In de nieuwe instructievideo wordt onder meer uitgelegd hoe er met deze mond- en neusmaskers om dient te worden gegaan. Bij onjuist gebruik heeft het dragen ervan namelijk weinig zin. Ook alle andere aspecten van veilig en verantwoord vervoer in tijden van corona komen in de instructiefilm aan bod. Deze is opgedeeld in korte fragmenten die allemaal een deelonderwerp behandelen. De instructievideo kan hier worden bekeken. Op de site zijn ook de video’s op basis van andere protocollen beschikbaar.

Auteur: Vincent Krabbendam

3 reacties op “Instructievideo bij aangepast protocol leerlingenvervoer”

Sandra van Vlastuin|28.05.20|10:45

Hoe zit het met klein bus vervoer voor personen boven de 12 jaar, maar met het verstandelijk vermogen van een peuter/kleuter. Moeten deze personen ook een mondkapje dragen?

André Jeursen|28.05.20|13:00

Boven de 12 jaar is het (eventueel zelfgemaakte) mondkapje verplicht tenzij (!) de 1,5 meter regel in acht kan worden genomen. zie de video: https://tx-keuracademy.nl/hetcoronaabc?pid=75636
Aangezien niet iedereen het mondkapje zal laten zitten is het raadzaam om te kijken of gecombineerd rijden in dat wel mogelijk is (1,5 meter!). Succes!

Strange Inthenight|31.05.20|14:11

Covid-19 houdt geen rekening met het verstandelijk vermogen van een mens, maar de wetgever wel:
Een leerling van 13 naar basisschool mag zonder mondkapje,
die slimmerik van 10 , die naar VO gaat moet wél een mondkapje.
Dus heel simpel
bij kinderen < 1½ meter: Primair Onderwijs niet, Voortgezet Onderwijs wel,
volwassenen < 1½ meter: altijd