Rolstoelbasketbal. Foto: iStock / nautiluz56

Vervoer gehandicapte teamsporters gegund aan Qarin

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft het vervoer van gehandicapte teamsporters gegund aan Qarin. Het vervoer van en naar sportverenigingen en wedstrijden zal worden verzorgd door onderaannemers.

Qarin kwam in deze aanbesteding als beste van de vier inschrijvers uit de bus. De samenwerking is op 1 juli jongstleden van kracht geworden. VWS financiert het sportvervoer dat valt onder de paraplu van stichting Special Heroes Nederland (SHN). Deze organisatie houdt zich bezig met inclusiviteit van mensen met een beperking, onder meer door activiteiten op het gebied van sport en cultuur. “Mede door de sportvervoersvoorziening kunnen teamsporters met een ernstige (lichamelijke) beperking gezamenlijk trainen en aan wedstrijden en competities deelnemen door het hele land”, schrijft SHN daarover.

Omgang met de doelgroep

De opdracht is voor een periode van in elk geval drie jaar gegund aan Qarin. Met drie verlengingen kan dat oplopen tot maximaal zes jaar. Het bedrijf heeft onder meer een boekingstool ontwikkeld waarmee de sporters zelf hun ritten kunnen plannen, boeken en betalen. De inschrijvingen op deze tender zijn beoordeeld op de punten implementatie, plan van aanpak, omgang met de doelgroep en duurzaamheid en milieu. Qarin doet voor het daadwerkelijke vervoer van de sporters een beroep op onderaannemers. “Qarin is vereerd met dit contract en hoopt samen met Special Heroes Nederland de komende jaren inhoud te geven aan de mogelijkheden tot sporten van mensen met een handicap”, laat het bedrijf in een reactie weten.

Special Heroes Nederland heeft de laatste jaren een wat andere rol gekregen inzake de vervoervoorziening, legt directeur Erna Mannen uit: “Van het toetsen en toekennen van kilometerbudgetten op basis van criteria naar meer de rol van coördinator en belangenbehartiger. Doordat steeds meer sporters met een beperking deelnemen aan verschillende sporten, trainingen en wedstrijden, ontstaan steeds meer mobiliteitsvragen voor sporters met een beperking. Deze zijn gericht op meer toegankelijkheid, flexibiliteit, zelfregie, betaalbaarheid en, waar nodig, voorzien van vormen van ondersteuning en begeleiding. De komende periode ontwikkelen we dit graag verder met het ministerie van VWS en de nieuwe vervoersregisseur Qarin.”

Beste mobiliteitsoplossingen

Als het om de nieuwe opdrachtnemer gaat, is het ministerie van VWS vooral te spreken over “de energie en vernieuwende ideeën om de vervoersvoorziening voor de huidige doelgroep optimaal uit te voeren én uit te breiden voor meer mensen met een ernstige handicap die niet met het openbaar vervoer kunnen reizen”. Bart Schmeink, directeur van Qarin, vertelt dat het bedrijf voor alle betrokkenen graag de beste mobilliteitsoplossingen wil bedenken en bieden. “Door integratie en optimalisatie van het OV te combineren met gedeelde en vraag-gestuurde oplossingen is Qarin in staat lege ritkilometers te reduceren, de energieconsumptie per reiziger te verlagen en de opbrengst en efficiency per aangeboden stoel te verbeteren.”

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.