Rolstoelbus. Foto: iStock / Jan Schneckenhaus

Vervoerders willen volledige leerlingenlijsten bij start schooljaar

Rolstoelbus. Foto: iStock / Jan Schneckenhaus (onbeperkt gebruik)

In het noorden van het land gaan de scholen weer open en gaan dus ook de leerlingenvervoerders weer rijden. Anders dan normaal vanwege corona, maar de vervoerders zouden desondanks graag zien dat gemeenten zorgen voor complete informatie over te vervoeren leerlingen. Traditiegetrouw schort het daar namelijk nogal aan bij de start van het schooljaar.

De regio Noord is als het om schoolregio’s gaat groter dan wat we normaal met het noorden van het land bedoelen. Het gaat hier om de volledige provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Noord-Holland en Overijssel, vrijwel heel Flevoland en enkele Gelderse en Utrechtse gemeenten. In de regio Noord gaan de scholen op maandag 17 augustus weer open; die in Zuid volgen op 24 augustus en de onderwijsinstellingen in de regio Midden op 31 augustus.

Scherp op complete gegevens

Een onhandige traditie aan het begin van elk schooljaar is dat vervoerders te maken krijgen met voor het vervoer noodzakelijke informatie die te laat of onvolledig wordt aangeleverd. Het gaat dan om gegevens over aantallen leerlingen en hun bestemmingen. Ook bij doorlopende opdrachten krijgen vervoerders met tal van mutaties te maken. Toch krijgen ze die informatie vaak pas te laat om er meteen vanaf de start van het schooljaar goed op in te kunnen spelen. KNV Zorgvervoer en Taxi grijpt de start van het nieuwe schooljaar dan ook aan om een oproep aan gemeenten te doen.

“We zouden graag zien dat gemeenten er scherp op zijn dat ze complete overzichten met leerlingengegevens aanleveren”, zegt Hubert Andela namens de branchevereniging. “We hebben er uiteraard begrip voor dat in de zomer medewerkers op vakantie zijn en het is soms lastig om die informatie compleet te krijgen, bijvoorbeeld met kinderen die soms naar de ene en dan weer naar de andere ouder moeten.”

Improviseren

Maar die gegevens zijn wel direct verbonden met de kwaliteit van het leerlingenvervoer zelf, benadrukt Andela. “Omdat die informatie zelden volledig of op tijd is, is eigenlijk de start van elk schooljaar weer moeizamer dan eigenlijk zou moeten. Er verandert tussen schooljaren nu eenmaal van alles en het is zeker de eerste week vaak improviseren voor vervoerders om het allemaal in goede banen te leiden.”

“Dat is al zo bij bestaande opdrachten”, vervolgt Andela. “Nieuwe opdrachten in het leerlingenvervoer gaan zelden van start zonder flinke problemen, die ook vaak in het nieuws komen. De vervoerders krijgen dan de schuld, maar in de praktijk komen de problemen vaak doordat ze niet de juiste informatie hebben om hun werk goed te kunnen doen. Daarom vragen wij de gemeenten om te zorgen dat de leerlingenvervoerders kunnen beschikken over gegevens die zo actueel en accuraat mogelijk zijn.”

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia, de uitgeverij van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.