Leerling met rugzak. Foto: iStock / surasaki

Kamer wil duidelijkheid over mondkapjes leerlingenvervoer

Wat is nou leidend als het om mondkapjesgebruik in het leerlingenvervoer gaat: het sectorprotocol of de noodverordeningen van veiligheidsregio’s? Met vragen aan de ministers van Volksgezondheid en Onderwijs hopen Tweede Kamerleden Joba van den Berg en Michel Rog (beiden CDA) daar nu eindelijk helderheid over te krijgen.

Toen duidelijk werd dat per 1 juli de coronamaatregelen werden versoepeld, gingen de sociale partners in het taxi- en zorgvervoer snel aan de slag om hun bestaande sectorprotocollen voor veilig vervoer een update te geven. Uitkomst daarvan was een document waarin het gebruik van een mondkapje afhangt van de situatie. Zo worden de schermen die de voorgaande maanden in veel taxi’s werden geplaatst aangemerkt als een prima alternatief voor mondkapjes.

En verder schrijft het sectorprotocol voor dat inzittenden met een leeftijd tot en met 12 jaar geen mondkapje hoeven te dragen; voor iedereen van 13 jaar en ouder geldt die verplichting wel. Daar denken de veiligheidsregio’s anders over: zij stellen in hun noodverordeningen dat in taxivoertuigen alle inzittenden verplicht zijn een mondkapje te dragen. En de verordeningen wegen weliswaar zwaarder dan de protocollen die de sector heeft opgesteld, maar voor veel vervoerders en passagiers is niet duidelijk wat ze nou wel en niet moeten doen als het om mondkapjes gaat.

Mogelijk in paniek raken

Daar moet maar eens verandering in komen, vinden CDA-Kamerleden Van den Berg en Rog. Zij willen van de ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Slob (Onderwijs) weten wat zij van de kwestie vinden. Daarom stellen zij onderstaande vragen aan de bewindspersonen:

  • Bent u ervan op de hoogte dat op rijksoverheid.nl wordt gecommuniceerd dat voor kinderen en jongeren in het voortgezet speciaal onderwijs geldt dat zij geen mondkapjes hoeven te dragen in het leerlingenvervoer?
  • Deelt u de mening dat het terecht is dat kinderen en jongeren in het voortgezet speciaal onderwijs niet verplicht worden om mondkapjes te dragen, omdat sommige jongeren met een beperking het dragen hiervan niet begrijpen en mogelijk erdoor in paniek kunnen raken?
  • Klopt het dat desondanks uit de thans geldende noodverordening volgt dat reizigers van 13 jaar en ouder verplicht zijn om een mondkapje te dragen tijdens het vervoer?
  • Klopt het dat juridisch gezien de noodverordening boven de sectorprotocollen staat?
  • Deelt u onze mening dat hier geen onduidelijkheid over moet ontstaan, mede omdat verschillende regio’s en vervoerders er daardoor mogelijk versnipperd mee omgaan?
  • Kunt u – gezien het feit dat de scholen inmiddels weer open gaan – op zo kort mogelijke termijn duidelijkheid verschaffen over het al dan niet verplicht dragen van mondkapjes in het leerlingenvervoer, bij voorkeur door de noodverordening op dit punt aan te passen zodat die overeenkomt met de
    openbare informatie en de sectorprotocollen?

Lees ook: Veiligheidsregio’s strenger over mondkapjes in taxi dan sectorprotocol

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is hoofdredacteur Personenvervoer & Verkeer bij ProMedia. Binnen dat team is hij de vaste redacteur van Infrasite.nl.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.