Vaccinatie. Foto: iStock / Inside Creative House

‘Breng kwetsbaren met wmo-taxi naar vaccinatie-locatie’

Vaccinatie. Foto: iStock / Inside Creative House

Breng oudere en kwetsbare mensen die niet goed zelfstandig kunnen reizen met de wmo-taxi naar de locaties waar ze tegen corona worden gevaccineerd. Ook als ze geen indicatie voor wmo-vervoer hebben. Dat is het voorstel van de D66-fractie in Hilversum aan burgemeester en wethouders van die gemeente.

Nu er onlangs is begonnen met het vaccineren in de strijd tegen corona, moet er ook worden nagedacht over bepaalde details van die campagne. Nu worden eerst de zorgmedewerkers ingeënt, maar daarna zijn de ouderen en kwetsbaren in de Nederlandse samenleving aan de beurt. Een deel van hen heeft van de gemeente waar ze wonen een indicatie om met de wmo-taxi te mogen reizen. Als het aan D66 in Hilversum ligt, gaat de gemeente verkennen wat de mogelijkheden zijn om alle kwetsbaren en ouderen die daar behoefte aan hebben per wmo-taxi naar de vaccinatie-locaties te vervoeren.

Wel of geen indicatie

“Gebruik van de wmo-taxi lijkt hierbij de meest voor de hand liggende oplossing voor een grote groep kwetsbare ouderen”, schrijft de partij aan het Hilversumse college. D66 wil graag weten of deze groep goed in beeld is en of er voorzieningen kunnen komen voor mensen die geen wmo-indicatie hebben maar die wel zouden kunnen krijgen.

“Is het college bereid om voor vervoer naar de vaccinatie-locatie voor deze groep inwoners éénmalig af te zien van de vereiste wmo-taxivervoerspas, zodat diegenen die momenteel niet beschikken over een indicatie toch zonder moeite zich kunnen laten vaccineren?”, vraagt de partij zich af. Ook vraagt men of de gemeente bereid is die mogelijkheid voor vervoer met de wmo-taxi mee te nemen in de communicatie over het vaccineren.

Vlaamse taxi’s ingezet voor vaccinatiecampagne

In Vlaanderen bestaat de kans dat taxi’s een rol gaan spelen in het vervoeren van mensen die gevaccineerd moeten worden. Daar kent met niet het contractvervoer zoals dat in Nederland bestaat, dus dan gaat het om bedrijven die zich met consumentenvervoer bezighouden. Verschillende ministers die onderdeel uitmaken van de Vlaamse regering spraken daar recent over met vertegenwoordigers van de taxisector. TaxiPro.be schreef een artikel over die plannen.

Auteur: Vincent Krabbendam

Vincent Krabbendam is redacteur bij ProMedia, de uitgeverij van TaxiPro.

1 reactie op “‘Breng kwetsbaren met wmo-taxi naar vaccinatie-locatie’”

Taxi Volendam|13.01.21|15:57

Waarom staat hierboven ” kwetsbaren met WMO-taxi ” naar locatie brengen?
Zou het niet moeten zijn, ” met Een Taxi ”
Waarom : de wmo-taxi lijkt hierbij de meest voor de hand liggende oplossing ?
Waarom andere taxibedrijven uitsluiten?
Zijn alle ouderen / kwetsbaren armlastig ?
Misschien wil de D66-fractie Hilversum het uitleggen.
Bij voorbaat bedrijven uitsluiten van opdrachten is dat marktwerking ???
Als iemand wat steun kan gebruiken is het zeker de Taxibranche wel.