Leerlingenvervoer, leerlingen, gordel

Contract leerlingenvervoer Veldhoven na jarenlange strijd ten einde

Foto ter illustratie. Foto: iStock/LightFieldStudios

Taxibedrijf Van Gerwen zal vanaf volgend schooljaar niet meer het leerlingenvervoer in Veldhoven rijden. Het komt voor de vervoerder niet als een verrassing dat het contract niet is verlengd, omdat er al sinds 2019 sprake is van een juridische strijd met de gemeente.

Het geschil begon met de moeizame beginfase van het vierjarige contract, waarna Van Gerwen in gebreke werd gesteld. Toen de gewenste verbeteringen uitbleven, werd de samenwerking opgezegd. Het taxibedrijf ging niet akkoord met dit besluit, omdat het op de verkeerde informatie gebaseerd zou zijn. Daarnaast zou ook de gemeente fouten hebben gemaakt. Zo werden er op laatste moment nog veel scholieren aangemeld voor het vervoer, waardoor routes aangepast en extra chauffeurs ingehuurd moesten worden.

Van Gerwen spande een kort geding aan bij de rechtbank om het besluit van de gemeente te bestrijden, en won. De rechter oordeelde dat er geen reden was om de overeenkomst de ontbinden. Er zou niet aangetoond zijn dat de vervoerder tekortschoot bij het rijden van het leerlingenvervoer. De samenwerking werd daarom voortgezet.

Schadevergoeding van bijna 270.000 euro

De relatie tussen de vervoerder en de gemeente is er sindsdien echter niet op vooruit gegaan. De gemeente respecteerde het oordeel van de rechter namelijk wel, maar bleef wel volhouden dat het vervoer niet goed genoeg was. Van Gerwen was hier niet over te spreken en eiste daarbij een schadevergoeding van bijna 270.000 euro voor juridische kosten en de imagoschade die het bedrijf geleden zou hebben.

De gemeente zou dit moeten vergoeden, maar dit gebeurde niet. In de bodemprocedure die volgde werd de gemeente wel in het gelijk gesteld. De tekortkomingen die de gemeente had geconstateerd zouden volgens de rechter namelijk in verhouding wel te overzien zijn, maar het werd wel als terecht gezien dat het contract werd ontbonden. Na deze uitspraak besloot de gemeente dat Van Gerwen het vervoer tot het einde van het contract op 1 juli 2022 mocht blijven uitvoeren.

Vervoer zal “flink wat extra geld” gaan kosten

Door het langlopende conflict is de directeur van het Eindhovense taxibedrijf is niet verbaasd dat het contract niet wordt verlengd. Zijn verwachting is echter wel dat het vervoer nu “flink wat extra geld” gaat kosten, zo beweert hij tegen het Eindhovens Dagblad. Burgemeester en wethouders verwachten dat de aanbesteding zo’n 95.000 euro duurder uitvalt dan het huidige contract, maar deze schatting noemt de directeur “behoorlijk optimistisch.” Hij zou eerder uitgaan van het dubbele, gezien het feit dat alles duurder is geworden en het vinden van personeel heel lastig is.

De procedure om de gemeente Veldhoven alsnog op te laten draaien voor de geleden schade loopt volgens Van Gerwen nog steeds. Hij geeft aan dat die strijd volgens zijn advocaat nog wel even kan gaan duren.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Contract leerlingenvervoer Veldhoven na jarenlange strijd ten einde | TaxiPro
Leerlingenvervoer, leerlingen, gordel

Contract leerlingenvervoer Veldhoven na jarenlange strijd ten einde

Foto ter illustratie. Foto: iStock/LightFieldStudios

Taxibedrijf Van Gerwen zal vanaf volgend schooljaar niet meer het leerlingenvervoer in Veldhoven rijden. Het komt voor de vervoerder niet als een verrassing dat het contract niet is verlengd, omdat er al sinds 2019 sprake is van een juridische strijd met de gemeente.

Het geschil begon met de moeizame beginfase van het vierjarige contract, waarna Van Gerwen in gebreke werd gesteld. Toen de gewenste verbeteringen uitbleven, werd de samenwerking opgezegd. Het taxibedrijf ging niet akkoord met dit besluit, omdat het op de verkeerde informatie gebaseerd zou zijn. Daarnaast zou ook de gemeente fouten hebben gemaakt. Zo werden er op laatste moment nog veel scholieren aangemeld voor het vervoer, waardoor routes aangepast en extra chauffeurs ingehuurd moesten worden.

Van Gerwen spande een kort geding aan bij de rechtbank om het besluit van de gemeente te bestrijden, en won. De rechter oordeelde dat er geen reden was om de overeenkomst de ontbinden. Er zou niet aangetoond zijn dat de vervoerder tekortschoot bij het rijden van het leerlingenvervoer. De samenwerking werd daarom voortgezet.

Schadevergoeding van bijna 270.000 euro

De relatie tussen de vervoerder en de gemeente is er sindsdien echter niet op vooruit gegaan. De gemeente respecteerde het oordeel van de rechter namelijk wel, maar bleef wel volhouden dat het vervoer niet goed genoeg was. Van Gerwen was hier niet over te spreken en eiste daarbij een schadevergoeding van bijna 270.000 euro voor juridische kosten en de imagoschade die het bedrijf geleden zou hebben.

De gemeente zou dit moeten vergoeden, maar dit gebeurde niet. In de bodemprocedure die volgde werd de gemeente wel in het gelijk gesteld. De tekortkomingen die de gemeente had geconstateerd zouden volgens de rechter namelijk in verhouding wel te overzien zijn, maar het werd wel als terecht gezien dat het contract werd ontbonden. Na deze uitspraak besloot de gemeente dat Van Gerwen het vervoer tot het einde van het contract op 1 juli 2022 mocht blijven uitvoeren.

Vervoer zal “flink wat extra geld” gaan kosten

Door het langlopende conflict is de directeur van het Eindhovense taxibedrijf is niet verbaasd dat het contract niet wordt verlengd. Zijn verwachting is echter wel dat het vervoer nu “flink wat extra geld” gaat kosten, zo beweert hij tegen het Eindhovens Dagblad. Burgemeester en wethouders verwachten dat de aanbesteding zo’n 95.000 euro duurder uitvalt dan het huidige contract, maar deze schatting noemt de directeur “behoorlijk optimistisch.” Hij zou eerder uitgaan van het dubbele, gezien het feit dat alles duurder is geworden en het vinden van personeel heel lastig is.

De procedure om de gemeente Veldhoven alsnog op te laten draaien voor de geleden schade loopt volgens Van Gerwen nog steeds. Hij geeft aan dat die strijd volgens zijn advocaat nog wel even kan gaan duren.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.