Trevvel Uit & Thuis
Rechtspraak

Hoog kilometerbudget Valys ook bij zware beperking lastig te verkrijgen

Foto: rechtenvrije stockfoto aangeleverd door Trevvel

De aanvraag van een vrouw voor een Hoog Persoonlijk Kilometerbudget (HPKB) voor Valysvervoer is ondanks haar zware beperking afgewezen. Uit de beoordeling volgens het indicatieprotocol is het niet onmogelijk gebleken dat zij met begeleiding in een rolstoel met de trein reist.

De vrouw is verstandelijk beperkt, heeft diabetes en kampt met draaiduizeligheid en benauwdheid. Bovendien kan ze niet goed meer lopen, is ze snel kortademig, heeft ze last van incontinentie en kan ze zich niet goed oriënteren. Dit bleek desondanks niet voldoende reden om een hoog persoonlijk kilometerbudget te krijgen. De criteria voor de toekenning hiervan zijn vastgelegd in een protocol.

Hierin is besloten dat een persoon allereerst in aanmerking komt voor een HPKB als hij of zij beschikt over een wmo-indicatie, scootmobiel of OV-begeleiderskaart. Het tweede criterium is dat er gebruik wordt gemaakt van een rolstoel of scootmobiel waarvan het gewicht of de maatvoering in combinatie met het lichaamsgewicht te groot is voor hulpverlening door de NS. Tot slot geldt het criterium dat iemand door persoonsgebonden medische beperkingen van chronische aard, vanuit strikt medisch optiek niet in staat is om met de trein te reizen.

Recht op begeleiding met Valys Begeleid

Er bleek een meningsverschil te zijn over dit laatste criterium. Een arts heeft namelijk het dossier bekeken, is in gesprek gegaan met de gemachtigde van de vrouw en heeft de informatie van haar huisarts bestudeerd. Aan de hand hiervan heeft hij geoordeeld dat de vrouw medisch in staat is om met de trein te reizen. De rechtbank twijfelde hier niet aan.

Doorslaggevend hierbij was dat de arts is uitgegaan van begeleiding bij de treinreis en het gebruik van een rolstoel. De vrouw heeft met haar Valyspas met een laag persoonlijk kilometerbudget automatisch recht op begeleiding met Valys Begeleid. Dit houdt in dat zij van deur tot treinstation met een Valystaxi wordt gebracht, het reizen per trein met behulp van een Valys Reismaatje doet en vervolgens bij het eindstation opnieuw met de Valystaxi naar de eindbestemming wordt gebracht. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van een leenrolstoel.

Ook de incontinentie van de vrouw zou geen reden zijn om haar een hoog kilometerbudget toe te wijzen. Op het station zijn namelijk sanitaire voorzieningen aanwezig. Er werd dan ook aangegeven dat de vrouw op een station, eventueel met assistentie, gebruik kan maken van het invalidentoilet.

Meer belasting wordt niet ontkent

Al met al is niet aannemelijk geworden dat de vrouw niet in staat is om met begeleiding en in een rolstoel met de trein te reizen. Bovendien is niet gebleken dat er sprake is van een zodanig bijzondere situatie dat er afgeweken moet worden van het protocol. De rechtbank ontkent daarmee niet dat het maken van een lange treinreis niet vermoeiend is voor haar en in veel opzichten meer belastend dan vervoer per taxi. Dit alleen wordt alleen niet als voldoende reden gezien om een uitzondering te maken. Of de vrouw nog in hoger beroep gaat, is niet duidelijk.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Hoog kilometerbudget Valys ook bij zware beperking lastig te verkrijgen | TaxiPro
Trevvel Uit & Thuis
Rechtspraak

Hoog kilometerbudget Valys ook bij zware beperking lastig te verkrijgen

Foto: rechtenvrije stockfoto aangeleverd door Trevvel

De aanvraag van een vrouw voor een Hoog Persoonlijk Kilometerbudget (HPKB) voor Valysvervoer is ondanks haar zware beperking afgewezen. Uit de beoordeling volgens het indicatieprotocol is het niet onmogelijk gebleken dat zij met begeleiding in een rolstoel met de trein reist.

De vrouw is verstandelijk beperkt, heeft diabetes en kampt met draaiduizeligheid en benauwdheid. Bovendien kan ze niet goed meer lopen, is ze snel kortademig, heeft ze last van incontinentie en kan ze zich niet goed oriënteren. Dit bleek desondanks niet voldoende reden om een hoog persoonlijk kilometerbudget te krijgen. De criteria voor de toekenning hiervan zijn vastgelegd in een protocol.

Hierin is besloten dat een persoon allereerst in aanmerking komt voor een HPKB als hij of zij beschikt over een wmo-indicatie, scootmobiel of OV-begeleiderskaart. Het tweede criterium is dat er gebruik wordt gemaakt van een rolstoel of scootmobiel waarvan het gewicht of de maatvoering in combinatie met het lichaamsgewicht te groot is voor hulpverlening door de NS. Tot slot geldt het criterium dat iemand door persoonsgebonden medische beperkingen van chronische aard, vanuit strikt medisch optiek niet in staat is om met de trein te reizen.

Recht op begeleiding met Valys Begeleid

Er bleek een meningsverschil te zijn over dit laatste criterium. Een arts heeft namelijk het dossier bekeken, is in gesprek gegaan met de gemachtigde van de vrouw en heeft de informatie van haar huisarts bestudeerd. Aan de hand hiervan heeft hij geoordeeld dat de vrouw medisch in staat is om met de trein te reizen. De rechtbank twijfelde hier niet aan.

Doorslaggevend hierbij was dat de arts is uitgegaan van begeleiding bij de treinreis en het gebruik van een rolstoel. De vrouw heeft met haar Valyspas met een laag persoonlijk kilometerbudget automatisch recht op begeleiding met Valys Begeleid. Dit houdt in dat zij van deur tot treinstation met een Valystaxi wordt gebracht, het reizen per trein met behulp van een Valys Reismaatje doet en vervolgens bij het eindstation opnieuw met de Valystaxi naar de eindbestemming wordt gebracht. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van een leenrolstoel.

Ook de incontinentie van de vrouw zou geen reden zijn om haar een hoog kilometerbudget toe te wijzen. Op het station zijn namelijk sanitaire voorzieningen aanwezig. Er werd dan ook aangegeven dat de vrouw op een station, eventueel met assistentie, gebruik kan maken van het invalidentoilet.

Meer belasting wordt niet ontkent

Al met al is niet aannemelijk geworden dat de vrouw niet in staat is om met begeleiding en in een rolstoel met de trein te reizen. Bovendien is niet gebleken dat er sprake is van een zodanig bijzondere situatie dat er afgeweken moet worden van het protocol. De rechtbank ontkent daarmee niet dat het maken van een lange treinreis niet vermoeiend is voor haar en in veel opzichten meer belastend dan vervoer per taxi. Dit alleen wordt alleen niet als voldoende reden gezien om een uitzondering te maken. Of de vrouw nog in hoger beroep gaat, is niet duidelijk.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.