Chauffeur, bestuurder

Belangenverstrengeling raadslid bij aanbesteding leerlingenvervoer Geertruidenberg

Foto ter illustratie. Foto: iStock / Dusan Petkovic

Raadslid Albert Smit van de gemeente Geertruidenberg heeft zich schuldig gemaakt aan ongeoorloofde belangenverstrengeling in de aanbesteding van het leerlingenvervoer. Smit werkt bij Taxi Berm, dat sinds lange tijd uitvoerder is van een deel van dit vervoer in de gemeente.

Het leerlingenvervoer is op 27 februari 2022 gegund aan Dutax Reizen uit Hooge Zwalue en Taxicentrale Witteveen uit Lemmer. Burgemeester Marian Witte heeft Capro Advocaten onderzoek laten doen naar het handelen van Smit met betrekking tot de aanbesteding van dit vervoer, meldt BN De Stem. Aanleiding was een signaal van ‘niet-integer’ gedrag. Smit zit momenteel als eenmansfractie in de gemeenteraad. Hij is lijstrekker van de nieuwe partij Gemeentebelangen.

Uit het onderzoek is gebleken dat Smit met het oog op het belang van zijn werkgever handelde, door op aansporing van zijn werkgever op zoek te gaan naar informatie over de aanbesteding. Zo zou hij vragen over de aanbesteding hebben gesteld aan twee wethouders. In het onderzoeksrapport wordt gemeld dat hij dit deed zonder volstrekt duidelijk te maken in welke rol hij daarbij handelde en welk particulier belang hij daarbij had.

Bewuste keuze om hem persoonlijk te beschadigen

Volgens het onderzoek zou hij met zijn handelen een aantal kernwaardes voor een raadslid geschonden hebben, zoals betrouwbaarheid en onafhankelijkheid. Bepalend voor het oordeel dat er sprake was van ongeoorloofde belangenverstregeling, is het feit dat Smit niet transparant is geweest over de rol waarin hij optrad. In het onderzoeksrapport wordt benadrukt dat een raadslid uitsluitend moet handelen met het oog op het algemeen belang. Een grote meerderheid van de gemeenteraad zegt het vertrouwen in Smit op, zo werd via een motie uitgesproken.

Smit zelf noemde de kwalificatie van onbetrouwbaar maandagavond tijdens een ingelaste raadsvergadering ‘uitermate ongepast en eenzijdig’. Hij gaf aan dat hij er veel moeite mee heeft dat het op deze manier wordt opgetuigd, en op dit moment. Hij is van mening dat dit naar buiten brengen tijdens de verkiezingen een bewuste keuze is om hem persoonlijk te beschadigen. Het raadslid verklaart zelf nooit op beïnvloeding uit te zijn geweest.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Belangenverstrengeling raadslid bij aanbesteding leerlingenvervoer Geertruidenberg | TaxiPro
Chauffeur, bestuurder

Belangenverstrengeling raadslid bij aanbesteding leerlingenvervoer Geertruidenberg

Foto ter illustratie. Foto: iStock / Dusan Petkovic

Raadslid Albert Smit van de gemeente Geertruidenberg heeft zich schuldig gemaakt aan ongeoorloofde belangenverstrengeling in de aanbesteding van het leerlingenvervoer. Smit werkt bij Taxi Berm, dat sinds lange tijd uitvoerder is van een deel van dit vervoer in de gemeente.

Het leerlingenvervoer is op 27 februari 2022 gegund aan Dutax Reizen uit Hooge Zwalue en Taxicentrale Witteveen uit Lemmer. Burgemeester Marian Witte heeft Capro Advocaten onderzoek laten doen naar het handelen van Smit met betrekking tot de aanbesteding van dit vervoer, meldt BN De Stem. Aanleiding was een signaal van ‘niet-integer’ gedrag. Smit zit momenteel als eenmansfractie in de gemeenteraad. Hij is lijstrekker van de nieuwe partij Gemeentebelangen.

Uit het onderzoek is gebleken dat Smit met het oog op het belang van zijn werkgever handelde, door op aansporing van zijn werkgever op zoek te gaan naar informatie over de aanbesteding. Zo zou hij vragen over de aanbesteding hebben gesteld aan twee wethouders. In het onderzoeksrapport wordt gemeld dat hij dit deed zonder volstrekt duidelijk te maken in welke rol hij daarbij handelde en welk particulier belang hij daarbij had.

Bewuste keuze om hem persoonlijk te beschadigen

Volgens het onderzoek zou hij met zijn handelen een aantal kernwaardes voor een raadslid geschonden hebben, zoals betrouwbaarheid en onafhankelijkheid. Bepalend voor het oordeel dat er sprake was van ongeoorloofde belangenverstregeling, is het feit dat Smit niet transparant is geweest over de rol waarin hij optrad. In het onderzoeksrapport wordt benadrukt dat een raadslid uitsluitend moet handelen met het oog op het algemeen belang. Een grote meerderheid van de gemeenteraad zegt het vertrouwen in Smit op, zo werd via een motie uitgesproken.

Smit zelf noemde de kwalificatie van onbetrouwbaar maandagavond tijdens een ingelaste raadsvergadering ‘uitermate ongepast en eenzijdig’. Hij gaf aan dat hij er veel moeite mee heeft dat het op deze manier wordt opgetuigd, en op dit moment. Hij is van mening dat dit naar buiten brengen tijdens de verkiezingen een bewuste keuze is om hem persoonlijk te beschadigen. Het raadslid verklaart zelf nooit op beïnvloeding uit te zijn geweest.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Word nu TaxiPro Premium abonnee en krijg toegang tot alle vakinformatie over de taxibranche en het zorgvervoer. Daarnaast ontvangt u korting op onze taxi evenementen.

Abonneren

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.