Hugo de Jonge (bron: Rijksoverheid)

‘Chauffeurs zorgvervoer en HAP verdienen bonus van 1.000 euro’

Rotterdam, 2 april 2018Hugo de Jonge, vice-premier en minister van VWS FOTO MARTIJN BEEKMAN / MINISTERIE VAN VWS

Chauffeurs van de huisartsenpost en het zorgvervoer verdienen net als andere medewerkers in de zorg de beloning van 1.000 euro. Zij hebben namelijk tijdens de coronacrisis onder zware omstandigheden hun werkzaamheden moeten verrichten. Dat schrijven FNV, CNV en KNV in een brief aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De minister heeft op 25 juni via een brief bekendgemaakt dat alle zorgprofessionals die zich hebben ingezet tijdens de coronacrisis recht hebben op een bonus. Het gaat daarbij om mensen die aan de bedden hebben gestaan, maar ook om ondersteunend personeel, zoals de schoonmakers.

En ook om taxichauffeurs, vinden FNV, CNV en KNV. “Vanuit het zorgvervoer willen wij op u een dringend beroep doen om de bonusregeling zoals door u voorgesteld en uitgevoerd ook beschikbaar te stellen voor degenen die zich in de coronatijd binnen het zorgvervoer met hart en ziel hebben ingezet om patiënten en cliënten onder deze bijzondere omstandigheden te vervoeren”, aldus de drie.

Vervoer coronapatiënten

Het gaat om chauffeurs binnen het zorgvervoer die het vervoer van coronapatiënten op zich hebben genomen en om de HAP-chauffeurs, die met huisartsen op pad gingen terwijl zij coronapatiënten bezochten. Op die manier zijn deze chauffeurs in aanraking gekomen met verschillende levensbedreigende en schrijnende situaties en het besmettingsrisico was hoog.

Volgens de twee vakbonden en de werkgeversorganisatie hebben deze taxichauffeurs dus een cruciale rol gespeeld in de zorg. Die inzet behoort gewaardeerd te worden, stellen ze in de brief aan de minister. ” Daarom vragen wij u om de zorgvervoerchauffeurs toe te voegen aan de lijst van zorgprofessionals die een beroep kunnen doen op de bonus, zodat ook zij de waardering en het respect krijgen dat zij verdienen.”

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “‘Chauffeurs zorgvervoer en HAP verdienen bonus van 1.000 euro’”

J tH|23.07.20|18:13

Een mooie actie van de bonden. Als zorgvervoerder/taxichauffeur reden wij dialyse- en radiotherapiecliënten dagelijks, waarvan een enkeling inderdaad ook Covid-19 kreeg. Positief geteste klanten werden, met voorzorgmaatregelen, vervoerd naar ziekenhuizen door ons.
Standaard regulier geen beschermingsmiddelen (niet beschikbaar/verkrijgbaar). Ons laten testen op corona was ook niet mogelijk, tot deze maand. Tóch reden wij.
Toch nog een stuk waardering ook vanuit de overheid?

Anthony Radjkoemar|19.08.20|10:06

Wij hebben inderdaad als zorgvervoer in de caronatijd mensen heen en weer gereden die zich lieten testen en ook de dagbestedingen en de dialyse. Wij hebben onder het hoge risico van de carona alsnog doorgewerkt ,zodat we een ieder konden helpen. Het zou zeker eerlijk zijn als degene die in het zorgvervoer tijdens de carona tijd gewoon door hebben gewerkt ook deze vergoeding zouden krijgen. Vakbonden heel erg bedankt. De waardering van de overheid zou niks anders dan eerlijk zijn.