Geld. Foto: iStock / darkojow

Grote belastingschuld in sector personenvervoer

Foto ter illustratie.Foto: iStock / darkojow

De belastingschuld van 16 miljard euro die tijdens de lockdown bij bedrijven is ontstaan, blijkt bij een beperkte groep te zitten. Het personenvervoer over de weg staat op de elfde plaats in de top twintig van branches waar die belastingschuld het sterkst is opgelopen. 

ABN AMRO heeft onderzoek gedaan naar de belastingschuld per branche als gevolg van de lockdown. Dit werd gedaan op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en transactiedata van de bank. Het ging hierbij vooral om omzetbelasting en personeelskosten zoals loonheffing, sociale premies en inkomstenbelasting. 

Wat betreft het personenvervoer over de weg blijkt dat ruim 22 procent van de bedrijven een openstaande belastingschuld heeft. Bij grote bedrijven is dit zelfs 67 procent. Gemiddeld bedraagt de schuld bij deze groep 3,7 miljoen euro. Voor de hele branche gaat het om naar schatting 28 maanden winst over 2019. Hiermee is de branche het hardst geraakt binnen de transport en logistiek als geheel. 

Besluit kabinet over toekomst

Een te hoge belastingschuld kan ondernemers in de weg zitten. Eerder bleek al uit een enquête van het CBS dat het vertrouwen in de toekomst bij veel ondernemers is afgenomen. Zodra sectoren met een groot verlies aan inkomsten weer volledig open gaan, zullen zij naar verwachting nog maanden met extra lasten blijven zitten. Daar bovenop komen dan nog de overige schulden die bedrijven zijn aangegaan om de lockdown door te komen.

Voor de schuld die ondernemers tot 1 juli hebben opgebouwd voor eerder uitgestelde betalingen, wordt vanaf 1 oktober een betalingsregeling getroffen van 36 maanden. De uitstelregeling verloopt ook op 1 juli. Het demissionaire kabinet zal naar verwachting deze week nog een besluit nemen over de toekomst van de noodpakketten en het daarbij behorende belastinguitstel. 

Auteur: Elisabetta Santangelo

Elisabetta Santangelo is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.