HaltetaxiRRReis, Gelderland
Progressie

HaltetaxiRRReis schot in de roos: ‘Aantal ritten flink toegenomen’

Impressie van de haltetaxi.Foto: Paul Pietersen, Qarin

De Gelderse haltetaxidienst RRReis is een groot succes. Dat zegt mobiliteitsbedrijf Qarin, die sinds 3 april verantwoordelijk is voor de flexibele taxidienst. Na hier en daar wat opstartprobleempjes, zijn het aantal ritten inmiddels flink toegenomen. 

“Je ziet gewoon dat er momenteel enorm veel gebruik van de haltetaxi wordt gemaak”, laat Paul Pietersen weten. “Die aantallen zijn sinds drie á vier weken met een factor tien omhoog gegaan. Dat heeft te maken met de aansluiting op platform 9292. We wisten van tevoren dat dat integratieproces tijd zou kosten.”

9292

“Voor de HaltetaxiRRReis moesten wij namelijk een OV-toets doen omdat deze dienst een aanvulling is op het openbaar vervoer”, legt Pietersen uit. “In die OV-toets moeten alle bronbestanden van dienstregelingen worden opgehaald. Dat hebben we gedaan, maar vervolgens moet dat allemaal op een correcte manier in de 9292-reisplanner worden gezet. Dat was voor beide partijen een ontzettend ingewikkeld proces.”

Campagne

Nu dat probleem is opgelost en het aantal ritten flink is toegenomen, is de volgende stap een campagne op te starten. Deze campagne heeft als doel de bekendheid van de deeltaxi te vergroten en gaat na de zomer van start. “Naast de reguliere OV-haltes zijn er namelijk nog 72 extra haltes waar alleen HaltetaxiRRReis naartoe rijdt. De campagne moet ervoor zorgen dat deze haltes bekender gaan worden bij de lokale bevolking.”

Potentie

Tot slot richt Paul Pietersen zijn blik op de toekomst. Volgens hem hebben aanvullende diensten zoals HaltetaxiRRReis veel potentie. “Het is een goed alternatief voor als er lijnen uitvallen door personeelsgebrek bij OV-bedrijven. Of als vervanging voor onrendabele lijnen die moeten worden opgeheven, vanwege de vraaguitval die is ontstaan door COVID-19. Ik denk dat we in de komende drie jaar gaan zien dat projecten als deze naast het reguliere openbaar vervoer, of als aanvulling daarop, zich razendsnel zullen ontwikkelen. Ook buiten Gelderland”, aldus Pietersen.

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is de vaste redacteur van TaxiPro.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.